avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar

Am o mica nelamurire in legatura cu un credit accesat in anul 2014 de catre tatal meu in valoare de 2.000.000 lei. La semnarea contractului mai avea nevoie de o semnatura, si s-a insistat din partea bancii ca mama mea sa semneze, desi cei care s-au ocupat de dosar stiau ca parintii mei sunt divortati de 8 ani, desi s-a pus problema neachitarii imprumutului si asupra consecintelor, cei de la banca au linistit-o pe mama mea ca exista o asigurare de viata care va acoperi intreaga valoare .Am zis asigurare de viata deoarece tatal meu a decedat in cursul acestui an , si dupa deces am aflat cu stupoare ca nu exista nici o asigurare de viata in dosarul de imprumut, iar motivatia dansilor a fost ca este un imprumut cu fondul de garantare al statului si ca statul acopera valoarea imprumutului, dupa o luna am inceput sa primim apeluri "disperate "ale unei firme de recuperari care a contractat banca , acum vor sa recupereze banii respectivi de la noi.....nu inteleg ce s-a intamplat cu asigurarea, cu garantarea statului....acum cei d3 la banca se fac ca ploua, ca au fost schimbati de pe post ca nu au idee, o ceata totala, dar un lucru sigur e ca vor sa isi recupereze prejudiciul. In conditia in care tatal meu a decontat 20 % din valoarea creditului , unui domn din centrala pentru a "ajuta" la acordarea imprumutului. Ce pot face ?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
alexa12345, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:57, 5 Aprilie 2015
Buna ziua

Speta pare destul de incurcata si, din punctul meu de vedere, cei de la Banca nu vor sa va comunice realitatea cu privire la conditiile acordarii creditului.

Daca mama a garantat pentru acel credit, institutia creditoare se poate indrepta impotriva dumneaei pentru recuperarea prejudiciului.

Recomandarea mea ar fi sa puneti cap la cap toate actele pe care le aveti si sa gasiti unde se rupe sirul logic al evenimentelor.
Vorbim de un credit contractat ca persoana juridica sau ca persoana fizica?

Mama dvs a semnat in calitate de ce, conform contractului (cum este intitulata pe contract)?
Mama mea a fost trecuta ca și garant în contract, iar creditul este accesat pe persoana juridica. Iar mama nu are drept de semnătură în societate, tatăl meu a fost singurul actionar.
Am încercat sa prindem șirul logic al evenimentelor dar unele persoane spun ca garantul a fost statul, alte persoane susțin ca garantul este mama, și ca ideal ar fi sa fac succesiunea ca sa ii preiau eu firma și atunci nu ar mai fi mama trasa de mânecă. Dar în logica mea, ma gândesc ca atunci am pica amândouă, și sincera sa fiu chiar nu am de unde sa ii dau având în vedere ca sunt ultimul an la master. Iar plățile sunt făcute de tatăl meu prin firma , și sunt contracte neincheiate, adică a dat banii și nu a primit serviciile respective.
Nu stiu nicio dispozitie legala care sa creeze in sarcina statului obligatia de a raspunde pentru datoriile particularilor, poate cu exceptia programului ”Prima Casa” si a limitei in care statul garanteaza depozitele bancare.

Mama ”va fi trasa de maneca” atat timp cat a garantat - eu as incerca anularea acelui contract de garantare.

Cat priveste preluarea societatii, mare atentie. Succesiunea se accepta in integralitatea sa. Practic, nu puteti accepta (e.g.) doar o masina, ci intreaga succesiune, ceea ce s-ar traduce: daca accept un singur bun din succesiune (chiar tacit) creez creditorilor posibilitatea de a ma considera ca acceptant al intregii succesiuni si implicit si a partilor sociale.

Strict pe intrebare - chair daca preluati societatea, mama tot ramane garant, doar daca banca nu semneaza un document prin care renunta in acest sens, ceea ce nu prea cred.

Am vazut ca ati scris ca unele persoane v-au spus intr-un fel, altele altfel. Totusi, daca cineva va sfatuieste ca ar fi ”ideal” sa faceti intr-un anumit fel, ar fi bine sa fie un specialist care sa inteleaga implicatiile actiunilor pe care doriti sa le intreprindeti.
Daca mama a semnat in calitate de garant,este buna de plata.Succesiunea este indivizibila,in sensul ca,puteti accepta sau renunta la succesiune in integralitatea ei,nu sa acceptati succesiunea ptr.anumite bunuri si ptr.altele sa refuzati succesiunea.

Alte discuții în legătură

Credit bancar alex0099 alex0099 Buna seara. Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns. Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditul daca titularul a decedat? MihaelaPandia MihaelaPandia Buna ziua, Tatal meu a avut un credit in CHF la banca Piraeus.Din pacate ,in urma unor probleme grave de sanatate,a decedat saptamana trecuta...acum banca ne ... (vezi toată discuția)
Se mostenesc creditele pentru nevoi personale? RoxanaNistor RoxanaNistor Buna ziua, Am o nelamurire in privinta unui credit pe care tatal meu l a imprumutat acum ceva timp. Din pacate el a decedat in urma cu doi ani. Vreau sa ... (vezi toată discuția)