Buna ziua
Speta pare destul de incurcata si, din punctul meu de vedere, cei de la Banca nu vor sa va comunice realitatea cu privire la conditiile acordarii creditului.
Daca mama a garantat pentru acel credit, institutia creditoare se poate indrepta impotriva dumneaei pentru recuperarea prejudiciului.
Recomandarea mea ar fi sa puneti cap la cap toate actele pe care le aveti si sa gasiti unde se rupe sirul logic al evenimentelor.
Vorbim de un credit contractat ca persoana juridica sau ca persoana fizica?
Mama dvs a semnat in calitate de ce, conform contractului (cum este intitulata pe contract)?
Mama mea a fost trecuta ca și garant în contract, iar creditul este accesat pe persoana juridica. Iar mama nu are drept de semnătură în societate, tatăl meu a fost singurul actionar.
Am încercat sa prindem șirul logic al evenimentelor dar unele persoane spun ca garantul a fost statul, alte persoane susțin ca garantul este mama, și ca ideal ar fi sa fac succesiunea ca sa ii preiau eu firma și atunci nu ar mai fi mama trasa de mânecă. Dar în logica mea, ma gândesc ca atunci am pica amândouă, și sincera sa fiu chiar nu am de unde sa ii dau având în vedere ca sunt ultimul an la master. Iar plățile sunt făcute de tatăl meu prin firma , și sunt contracte neincheiate, adică a dat banii și nu a primit serviciile respective.
Nu stiu nicio dispozitie legala care sa creeze in sarcina statului obligatia de a raspunde pentru datoriile particularilor, poate cu exceptia programului ”Prima Casa” si a limitei in care statul garanteaza depozitele bancare.
Mama ”va fi trasa de maneca” atat timp cat a garantat - eu as incerca anularea acelui contract de garantare.
Cat priveste preluarea societatii, mare atentie. Succesiunea se accepta in integralitatea sa. Practic, nu puteti accepta (e.g.) doar o masina, ci intreaga succesiune, ceea ce s-ar traduce: daca accept un singur bun din succesiune (chiar tacit) creez creditorilor posibilitatea de a ma considera ca acceptant al intregii succesiuni si implicit si a partilor sociale.
Strict pe intrebare - chair daca preluati societatea, mama tot ramane garant, doar daca banca nu semneaza un document prin care renunta in acest sens, ceea ce nu prea cred.
Am vazut ca ati scris ca unele persoane v-au spus intr-un fel, altele altfel. Totusi, daca cineva va sfatuieste ca ar fi ”ideal” sa faceti intr-un anumit fel, ar fi bine sa fie un specialist care sa inteleaga implicatiile actiunilor pe care doriti sa le intreprindeti.
Daca mama a semnat in calitate de garant,este buna de plata.Succesiunea este indivizibila,in sensul ca,puteti accepta sau renunta la succesiune in integralitatea ei,nu sa acceptati succesiunea ptr.anumite bunuri si ptr.altele sa refuzati succesiunea.