Orice angajator trebuie sa respecte prevederile Codului muncii cu privire la repausul saptamanal..
art.137 C.mun.
.....
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Asta cu 14 zile o stiam, si mai stiu ca dupa 14 zile sunt obligatorii 4 zile libere consecutive. Ce va intreb este cum e in cazul a 7 zile de munca consecutive.
O situatie particulara.
In cazul in care lucrati 7 zile consecutiv, atunci angajatorul va trebui sa va acorde 2 zile de repaus consecutiv.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Libere legale
aviva
buna ziua, spuneti mi cat este de legal sa lucrezi 14-15 zile consecutiv fara liber? am o prietena care s a angajat recent la un magazin de imbracaminte,sunt 4 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical...
Rusz
buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)