avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

libere legale

buna ziua, spuneti mi cat este de legal sa lucrezi 14-15 zile consecutiv fara liber? am o prietena care s a angajat recent la un magazin de imbracaminte,sunt 4 pers angajate si se lucreaza un weekend da unul nu,insa nu are alte libere,lucreaza 6-7 sau 8ore/zi ,deci inegal programul, intreband de ce nu are 2 zile libere consecutiv la 5 lucrate ,i s a spus ca nu se poate face programul asa ptr ca sunt 4 angajati si tot timpul trebuie sa fie 2 pe tura,ca oricum la sfarsit de luna se vor plati orele si ca oricum nu lucreaza norma intreaga,8 ore. tin sa precizez ca o parte din angajate sunt vechi in firma 3-4 ani si asa au lucrat mereu,plus ca sunt zile in care se sta 11-12 ore si a doua zi nu sunt libere.prietena mea este angajata ca si sef de magazin ,dar programul este facut de managera de zona. multumesc de ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 2 Aprilie 2016
1. Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
....
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Asadar, in situatia in care se lucreaza consecutiv 14 zile calendaristice trebuie sa existe autorizarea inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in repaus saptamanal FRD FRD Daca o societate desfasoara programul de lucru 10 zile lucrate consecutiv cu 4 zile libere consecutiv iar in CIM este prevazut ca program de lucru 40 ore pe ... (vezi toată discuția)
Norma de munca s.stefan s.stefan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca e legal ca un angajat al unei institutii publice cu foc continuu sa lucreze consecutiv 7 zile. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cate zile consecutive poti lucra? klaudiaelavy klaudiaelavy Buna ziua! Lucrez la un magazin alimentar si astazi mi sa afisat programul pe luna august. Eu dupa 1 aug pana pe 14 aug am decat o zi libera fiind pe 5 aug. ... (vezi toată discuția)