Bună seara,
Încercând să înțeleg, care este logica onorariilor percepute de notari, conform anexei nr.2 din Ordinului Ministerului Justiției nr. 64/c/2011, privind perceperea acestora gradual pe tranșe și cote procentuale, aș avea o întrebare concretă astfel:
Care este motivul pentru care (ipotetic vorbind) pentru două imobile identice onorariul peceput și calculat în condițiile anexei nr. 2 la Ordinul nr. 64/c/2011, diferă ca valoare, în condițiile în care notarul prestează exact aceeași activitate pentru fiecare imobil.
Mulțumesc.
Așteptam ca cineva să recunoască faptul că prevederile acestui Ordin, sunt neconforme, pentru că, sunt împotriva logicii.
Deoarece răspunsul primit a fost unul sec, iar cei ce pun întrebări în forum, în marea lor majoritate sunt persoane neavizate, printre care mă număr și eu, încerc să explic, iar specialiștii, dacă am greșit, fără supărare, să mă corecteze.
Deci:
Conform logicii și nu numai, cetățeanul care apelează la serviciile unui notar, în mod logic și normal ar fi ca acesta (cetățeanul) să plătească pentru serviciile pe care notarul le prestează pentru el.
În realitate nu se întâmplă așa. De ce?. Din cauza acestei anexe nr, 2 la Ordinul 64/c/2011, care obligă cetățeanul la plata onorariului și gradual pe tranșe și cote procentuale.
Cu alte cuvinte, pentru două imobile identice, cu valoarea de circulație diferită, deșii notarul prestează exact aceleați activități, rezultatul muncii lui fiind același, (la muncă egală "remunerație" onorariu egal) onorariul pe care cetățeanul îl plătește este diferit.
Ca o concluzie, Din onorariul datorat, doar o parte reprezintă serviciul prestat de către notar.
Cea mai mare parte din onorariu, o reprezintă tranșele și cotele procentuale, care întregesc valoare totală ce o încasează notarul.
În opinia mea prevederile acestui ordin contravin prevederilor art. 10 din Legea nr. 36/1995, care prevede:Activitatea notariala se infaptuieste in mod egal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.
Diferă deoarece imobilele nu au poate acelasi pret....., poate prețul este sub grila de expertiza notariala si atunci toate cheltuielile se calculează la valoarea din grila. Onorariile sunt minimale, astfel ca notarul isi poate aprecia singur munca la un contract.....
Pentru serviciile prestate indiferent de cetățenii care se adresează notarului acesta are dreptul la un onorariu. Onorariu se încasează eliberand chitanța, bon , factura clientului, evidențiată pe actul notarial întocmit.
Dvs puteti merge si la alt notar daca nu exista o competenta teritorială si materială.
Sintagma''Activitatea notarială se înfăptuiește în mod egal pentru ..."" se referă la faptul că se vor încheia aceleași acte notariale , se vor efectua aceleași operațiuni notariale absolut pt. toți- de exemplu pentru încheierea unui contract de vânzare cumpărare, sau unul de donație, sau...indiferent de persoană, rasă, naționalitate, etc.aceste acte se vor încheia în aceeași formulă-, vor necesita aceeași documentație, .
Activitatea notarială este o activitate de servicii . Notarul public este investit cu exercițiul autorității de stat și trebuie să-l îndeplinească în mod egal(așa cum sunt enumerate categoriile mai sus) dar îndeplinește și activitate de servicii -care diferă, după cum toate serviciile diferă. În acest sens d-voastră, ca și absolut noi, toți ceilalți, avem dreptul să mergem la orice notar (pe scurt , dacă se poate face o comparație- puteți alege un avocat cu un onorariu de 10 lei sau de 1000 de lei, puteți alege un serviciu de 1leu sau de 50 de lei. ). Prin urmare nu confundați egalitatea de tratament cu egalitatea de preț pentru serviciile efectuate.