Adevărat ceea ce spuneți, dar:
Este de la sine înțeles faptul că munca (serviciul notarial) trebuie plătită, însă ceea ce am încercat să scot în evidență este faptul că în majoritatea cazurilor, cetățeanul care apelează la serviciile unui notar, este obligat să plătească și nemunca acestuia, tocmai datorită acestei anexe nr, 2 la Ordinul 64/c/2011 care obligă cetățeanul la plata onorariului și gradual pe tranșe și cote procentuale. Din onorariul perceput de notar valoarea tranșelor și cotelor procentuale are cea mai mare pondere, în condițiile în care pentru această parte din onorariu, notarul nu face nimic.
Cu alte cuvinte, în baza unui Ordin al Ministerului Justiției, cetățeanul este obligat să plătească nemunca
Art. 135 din Constituția României, spune că,"Economia României este economie de piață, bazată pe libera inițiativă și concurență", drept urmare activitatea notarială fiind una de servicii se încadrează perfect în articolul amintit. Nimic de comentat.
liamic43, a tradus perfect prevederilor art. 10 din Legea nr. 36/1995, raportat la anexa nr 2 din Ordinul mai sus menționat respectiv, Prin urmare nu confundați egalitatea de tratament cu egalitatea de preț pentru serviciile efectuate.
Egalitatea de tratament este garantată spre exemplu și prin art 46 din C.R. "Dreptul la moștenire este garantat" dar nu la același preț.
Nu întâmplător prima postare, am înserat-o la rubrica "Să schimbăm împreună legea", deoarece, duă cum am mai afirmat, acest aspect mi se pare neconform. Este ca și cum imobilul ce face obiectul operațiunii notariale, ar fi impozitat a doua oară. Diferența este că acest "impozit" nu-l încasează statul ci notarul. Oare acest lucru se întâmplă datorită faptului că "Notarul public este investit cu exercițiul autorității de stat" ?....
CONCLUZIE,
Din moment ce nimeni nu a adus argumente contrare, bazate în drept, împotriva celor evidenţiate de mine, îmi permit să formulez prezentele concluzii cu rezerva,(fără supărare) de a fi contrazis de specialişti astfel, :
Anexa nr, 2 la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 64/c/2011 care obligă cetățeanul la plata onorariului și gradual pe tranșe și cote procentuale, are următoarefe efecte:
- Rotunjirea semnificativă a veniturilor notarilor publici în detrimentul cetăţeanului (beneficiarul serviciului prestat) şi nu numai, pentru un serviciu pe care notarul nu l-au efectuat. Acest aspect, în opinia mea se poate asimila cu un folos necuvenit.
- Abuzarea cetăţeanului care constrâns de pevederile acestei anexe, este obligat să plătească un serviciu de care acesta nu a beneficiat (abuz).
Nu în ultimul rând, încălcarea art. 10 din Legea nr. 36/1995, care prevede: "Activitatea notariala se infaptuieste in mod egal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala" şi în extindere chiar art. 46 .din Constituţia României care prevede, "Dreptul la moștenire este garantat"
Cu alte cuvinte prevederile acestei anexe sunt nelegale şi neconstituţionale.
Stimate user sa ne mai gândim zic!
Pentru onorariu pe care vi l percepe notarul acesta va eliberează un act!
Care este de fapt problema Dvs concretă?! Ca discutam ...discuții..deși vi s a explicat si de alți useri in ce consta problemele ipotetice pe care le constanți.
Notarul public prin lege este obligat sa respecte aceste onorarii, care figurează in act, deci nu va poate percepe onorariu daca nu v a eliberat actul.
Serviciu efectuat de notar este egal cu actul pe care il eliberează!
Cum aducă argumente contrare bazate in drept?! Dvs vorbiti serios?!
Sa căutam in Codul Civil despre onorarii zic.... Sau poate prin teoria generală a dreptului......
B-)
Ca orice profesionist , notarul are dreptul la un onorariu, ca avocatul, ca executorul....Daca sunteți nemulțumit de notar sau ca onorariul perceput este mare, va puteti adresa altui notar.
Problema este alta... Notarul trebuie sa perceapă si anumite taxe si impozite pe seama statului, ce alte profesii juridice nu o fac, si atunci intervine o anume strictete pentru ca la perceperea impozitelor si taxelor de intabulare se are in vedere valoarea imobilelor. V am explicat in mesajul precedent si nu reiau. Exista prevedere in Codul Fiscal.
Zic a ne mai gândim cu a emite judecati de valoare asupra unei profesii. In calitate de moderator am preferat sa nu va editez mesajul tocmai pentru a va explica încă o data ca nu aveti dreptate.
Cu tot respectul, pentru onorabilul moderator și fără intenția de a începe o polemică, prin faptul că nu a formulat un punct de vedere argumentat care să infirme cele postate de mine, precum și pentru faptul că în modul de exprimare al acestuia din ultima postare, sau nu a înțeles foarte bine esența problemei, sau a înțeles foarte bine și motivat a ripostat, denotă veridicitatea afirmațiilor mele.
Soluția acestei probleme, nu este să te adresezi altui notar precum a afirmat, pentru că notarii nu sunt străini de situația precară din punct de vedere material a tuturor cetățenilor în general și indiferent la care notar te duci, îți spune că onorariul lui este minim. Și așa este. Acest aspect, l-am verificat la trei birouri notariale. Diferența, între ofertele celor trei birouri notariale este de ordinul a câțiva zeci de lei care față de suma totală care este de ordinul miilor, este realmente nesemnificativă.
Soluția acestei probleme este modificarea acestui ordin, astfel ca onorariile să fie accesibile tuturor.
Ce doreați sa se argumenteze? Un ordin al Ministrului?!
Daca Dvs nu aveti bani sa plătiți onorariul avocatului intr un proces civil ce faceți?! Ce modificați ? Zic si eu?! Asta înseamnă ca cineva va ingradeste accesul liber la justiție?! Nu cred!
Va reamintesc ca singura profesie liberală , atenție liberală, care are reglementate onorariile printr un ordin este cea a notarilor!
Faptul ca Dvs sunteți nemulțumit ca onorariul notarului este mare in raport cu ce gândiți Dvs ca ar trebui sa plătiți nu este un motiv serios si real . Notarul nu va da cuie ci va eliberează acte de proprietate ca urmare a unei vânzări, dezbaterii unei succesiuni, a unui partaj etc.....
Cheltuielile conexe eliberării actului si pe care clientul nu le știe sunt nenumărate , custodia actelor-arhiva nu aparține notarilor ci statului, cheltuieli de înregistrare a actelor pt securizarea circuitului civi, cheltuieli de intabulare, perceperea impozitului.
Ma întreb oare daca angajați un avocat pentru dezbaterea unei succesiuni in instanța sau pentru un partaj reglat mai mult in favoarea Dvs sau un divorț sau o retrocedare de imobil ca tot e la moda si acesta nu câștiga procesul insa va percepe si onorariu sau nu va soluționează exact cum ati fi dorit problema....atunci ce mai ziceți?!
Sa ne mai gândim zic .....căci Dvs pe baza unor acte emise de notari va puteti fructifica drepturile si sa obțineti venituri, din vanzarea unor bunuri obținute din succesiune de exemplu...
Sincer nu trebuie sa justific onorariu perceput de notar pentru munca sa pentru ca oricum nu puteti pătrunde complexitatea si importantă juridică a activității notariale.
Eu închei aici deoarece am căpătat experiența cu astfel de topicuri care la un moment dat devin redundante.