avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tarif - procedura de habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tarif - procedura de habitatie viagera

Buna ziua,

Ma intereseaza cum se calculeaza sau ce tarif se percepe pt a putea ceda parintilor mei , dreptul aupra casei mele?
( Habitatie viagera sau uzufruct)

Imi doresc ca ei sa fie asigurati pe viitor , si ca indiferent de ce se intampla nu vor ramane fara acoperisul la care au lucrat ani de zile ( dar este pe numele meu ).

Situatie : divortata , cu minor la domiciliu., custodie comuna.

mutumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2022
RPDiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:17, 6 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Întrebați un notar de prin preajmă și aflați onorariul.

Pentru autentificarea actelor de constituire a dezmembrămintelor dreptului de proprietate imobiliară, onorariul se calculează la valoarea cea mai mare dintre valoarea declarată de părţi sau 20% din valoarea imobilului stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici...
asa mult? mi se pare enorm 20% din valoarea imobilului....
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare ce ați înțeles?

Ați întrebat cum se calculează.
Onorariul notarului se calculează „la valoare” (este un procent dintr-o anumită valoare).
Care valoare?

Dacă imobilul dvs. valorează 100.000 conform „grilelor notariale” (= studiul de piață ...), atunci valoarea dreptului de uzufruct (care este un dezmembrământ al dreptului de proprietate) este de 20% din valoarea imobilului, adică 20.000.

Dacă dvs. declarați că valoarea dreptului de uzufruct este de 25.000, atunci notarul își va calcula onorariul raportat la această valoare.
Dacă dvs. declarați că valoarea dreptului de uzufruct este de 15.000, atunci notarul își va calcula onorariul raportat la valoarea de 20.000.

Cam aceasta ar fi „traducerea”, mai pe românește, a textului pe care l-am scris în prima postare.

Onorariile notariale sunt graduale, pe tranșe și în cote procentuale. (procentul începe de pe la 2,2% pentru valori foarte mici și scade pe măsură ce crește valoarea la care se raportează). Cel mai simplu este să întrebați un notar, doi...
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare imobil ContSters88583 ContSters88583 Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare cu unchiul si bunica mea(apartamentul este acum propreitatea lor). Apartamentul este evaluat la 32 000 euro ,dar ... (vezi toată discuția)
Vînzare imobil! buna ziua va rog ,cine poate sa- mi răspundă: am vindut o locuință,am ... marcelutza marcelutza Buna ziua va rog ,cine poate sa- mi răspundă: am vindut o locuință,am declarat prețul real ,care era mai mic decit cel din grila notariala,dar notarul mi- ... (vezi toată discuția)
Procedura cumparare apartament cu uzufruct viager adriandragomir adriandragomir Situatia faptelor: Detin un apartament in coproprietate cu inca o persoana. tatal coproprietarului meu are o clauza de uzufruct viager la care a renuntat ( ... (vezi toată discuția)