avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare imobil

Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare cu unchiul si bunica mea(apartamentul este acum propreitatea lor).
Apartamentul este evaluat la 32 000 euro ,dar eu il cumpar cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera, deci suma va fi mai mica, cam 20 000 euro. Intrebarea mea este la ce suma platesc ei impozitul de 2%? La prima suma sau la a 2-a?
Notarul mi-a spus ca daca suntem rude ei platesc impozitul la jumatate.
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 15:09, 16 Decembrie 2010
Impozitul se plătește la suma declarată dacă depășește suma cu care e evaluat imobilul în expertizele notariale. Dacă suma declarată nu depășește expertiza atunci se plătește conform acesteia. Părerea mea e că ar trebui impozitat la 32000.
În ce privește plata a doar jumătate din impozit pe motiv că sunteți rude... n-am mai auzit așa ceva și nici nu cred că e în regulă. Poate ați înțeles greșit. Este adevărat însă că dacă înstrăinează două persoane, care au fiecare 1/2 din imobil, suma totală din impozit se împarte la doi, fiecare plătind astfel jumătate din total. În cazul dumneavoastră cred că vânzătorii sunt proprietari în cote diferite astfel încât banii din vânzare vor fi luați în funcție de cotele de proprietate de unde rezultă că și impozitul ar trebui să fie plătit de fiecare în parte raportat la prețul încasat.
"b) pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

2) Sunt scutite de la plata impozitului urmatoarele cazuri:

b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

Impozitul se calculeaza la valoarea imobilului, declarata de vanzatori si cumparatori, la intocmirea contractului de vanzare-cumparare, schimb, etc., incheiat la Notarul public. Impozitul se va calcula si se va plati la Notarul public, inainte de autentificarea contractului de vanzare-cumparare,

B) TAXE PLATITE DE CUMPARATORI

Pentru operatiunile de vanzare-cumparare de orice fel cumparatorii platesc la Notarul public numai onorariul notarial.

Onorariul se plateste la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, schimb, succesiune, etc., iar nivelul acestuia se calculeaza in functie de valoarea declarata de parti la Notar."
deci daca il vom declara la 20000 euro vom plati impozit doar la suma asta?
Nu lucrez in domeniu dar iti spun cat m-a costat pe mine o "afacere" similara.
Matusa mea mi-a "vandut" un apartament de 4 camere, evaluat de notar conform metodelor de calcul la minimul posibil pentru apartamentul respectiv adica 43.000 euro(cand se face aceasta evaluare se tine cont de adresa exacta, etaj, confort, an de constructie al blocului-toate fiind trecute in niste tabele unice ce se folosesc la toate birourile notariale).
Apartamentul avea cadastru facut asadar a mai fost nevoie sa platim:
- 3700 lei(RON) impozitul catre stat (platit teoretic de vanzator)
- aproximativ 2850 lei(RON) onorariul notarului (platit de cumparator)
- aprox. 300 lei pentru intabulare pe numele meu(cumparatorul) / platiti tot de cumparator

Totalul platit a fost de aproximativ 6900 lei :(

Suma trecuta in actele de vanzare-cumparare a fost 170.000 lei(adica ceva mai putin decat cei 43.000 euro calculati de notar ca minim insa indiferent de suma pe care-am fi declarat ca s-a facut vanzarea eram taxati conform acelui minim de 43.000 euro -minim introdus de stat pentru a evita vanzarile facute pe sume foarte mici din care la ei ajungea impozit foarte mic)
Codul fiscal spune ca:.....
"Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate."

Cu bunica sunteti ruda in gradul II, insa cu unchiul sunteti ruda in gradul al III-lea si prin urmare impozitul se va plati astfel:
bunica va plati impozitul calculat la cota ei din pretul declarat in act (2% din 1/2 din 20000 E), unchiul va plati impozit calculat la cota sa din valoarea de expertiza (2% din 1/2 din 32000 E).

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament, taxe notariale ADINABODESCU ADINABODESCU As vrea sa imi vind apartamentul in care stau.Are 3 camere cf 1 la et.10/10.In grila notarilor am vazut ca pretul este undeva in jur de 38000 euro.Daca eu ... (vezi toată discuția)
Impozit contract vanzare-cumparare alora005 alora005 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. Mama mea are o garsoniera, mostenita de la mama ei in anul 2004 si este unicul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa - ce taxe am de platit? catalin101 catalin101 Buna ziua am si eu 2 intrebari : 1) in cazul unei intabulari a casei in vederea vanzari trebuie sa platesc un procent din valoarea estimata a casei ? As vrea ... (vezi toată discuția)