Buna ziua ! Am cateva intrebari legate de o contestatie a unui PV. Ieri seara, in jurul orei 20:50 asa cum a fost consemnat si in procesul verbal, am patruns intr-o intersectie, in care am virat stanga pe culoarea verde a semaforului. Dupa aproximativ 100 de metri am fost oprit de un echipaj de politie care a sustinut ca am patruns si traversat intersectia pe culoarea rosie a semaforului. Dupa ce am sustinut ferm ca am traversat pe culoarea verde a semaforului, am fost rugat sa deschid portbagajul. Dupa aceasta agentul a pus mana pe volan, a miscat de acesta si a sustinut ca ma va amenda si pentru, citez: "grave defectiuni la sistemul de directie asa ca sa vedeti ca...." ( si nu a mai continuat). Pe locul din drapta fata se afla un prieten, care a fost intrebat ce culoare avea semaforul cand am patruns in intersectie. Acesta a raspuns verde. Agentul a mers la masina, a completat PV, sanctiunea fiind amenda de 390 de lei si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Am fost intrebat daca am mentiuni de facut, am raspuns DA si a notat : Conducatorul auto declara ca semaforul indica culoarea verde si In dreapta fata se afla ....... cu CNP .... .
Acum avand in vedere ca intersectia este in forma literei "T", dupa ce am traversat-o( o intersectie cu 2, respectiv 3 benzi pe sens, 2 linii de tramvai separate de benzile de circulatie pentru autovehicule) si am virat stanga fiind oprit la aproximativ 150 de metri de intersectie, pot sustine ca agentul nu a vazut indicatia semaforului, nefiind in spatele acestuia ( in cel mai bun caz a dedus-o) iar masina de politie era cu spatele catre intersectie, cumva pe diagonala fata de semafor.
Doresc sa contest PV si am cateva intrebari legate de contestatie care urmeaza sa o depun :
1 Cine trebuie sa prezinte probe, eu ca am trecut pe verde sau IPJ ca am trecut pe rosu ? ( conform cazul CEDO Anghel contra Romania ) ?
2 Probele Politiei pot fi si inregistrari ale unor camere de supraveghere de pe cladirile din jur , sau doar de pe aparatul de filmat din masina de Politie ?
3 Faptul ca a fost trecut in PV ca prietenul meu ca se afla in masina implica neaparat citarea lui in proces ? Sau e doar alegerea mea daca aleg proba cu martori?
In momentul in care am cerut sa se treaca la mentiuni ca in dreapta se afla prietenul meu agentul a tinut sa imi precizeze ca marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoarea,fapt care dupa mine a sunat a amenintare/ descurajare a contestarii PV.
4 Daca aleg sa platesc amenda in 48 de ore la jumatate, unde cer restituirea amenzii, in cazul in care castig procesul? in contestatie? la proces? . Este buna aceasta metoda pt a evita platirea amenzii intregi in cazul pierderii procesului ?
5 In PV la incadrarea faptei, la articol este scris ilizibil. In incadrarea cu rosu ar trebui cred sa scrie OUG 195/02 Rep, doar ca se poate citi mai degraba 196 sau 186 decat 195. Pot contesta asta si daca nu se admite sa se judece contestarea ca am trecut pe verde ? ( Imi cer scuze dar nu am cunostintele juridice sa formulez intr-un alt fel)
Atasez o poza a PV
[ link extern ] /
Va rog mult daca ma puteti ajuta. Va multumesc anticipat1