avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere copil PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere copil PFA

Buna ziua.
Sotia a nascut in 07 feb 2015 si are un PFA reactivat in august 2012. In perioada sep 2013 - feb 2014 a fost si angajata cu contract de munca. Din august 2012 si pana in prezent a tot realizat venituri si pe PFA, iar din Mar 2014 a realizat exclusiv venituri doar pe PFA.
In perioada 01.01.2015-30.04.2015 este in concediu de sarcina si leuzie.
Intrebari:
1. Care e data cu care trebuie sa-si suspende PFA-ul fiind pana in 30.04.2015 in concediu de sarcina si leuzie?
2. Cand se poate depune cel mai repede dosarul de indemnizatie?
3. Care sunt lunile care se iau pt. calculul indemnizatiei si cum se determina venitul lunar pe PFA? In functie de declaratia anticipata, decizia de impunere inca neavand-o?
4. Ce acte se depun la dosar pt. venituri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:12, 4 Aprilie 2015
1. Cu data de 01.05.2015 se poate suspenda activitatea PFA-ului.

2. art. 15 OUG 111/2010
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
....
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).

Prin urmare, termenul maxim de depunere a actelor este de 60 de zile lucratoare, începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate.

3. Perioada eligibila pe CCC este martie 2014 - februarie 2015. (Citez : Sotia a nascut in 07 feb 2015 ...)

Vedeti acest topic : Calculul indemnizatiei pentru CCC in cazul veniturilor din activitatea de PFA
www.avocatnet.ro/content/for...

4. Indemnizaţie se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din OUG 111/2010;
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2 din
OUG 111/2010;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Multumesc de raspuns!
Tot nu m-am lamurit cu privire la venitul din PFA. Avand in vedere ca atat pt. 2014 si mai ales pt. 2015 nu exista inca deciziile de impunere cu veniturile realizate ci doar declaratiile de venit anticipate atat pt. 2014 cat si pt. 2015(asta inca nu-i depusa), se calculeaza atunci media veniturilor lunare in functie de venitul estimat? Iar pt. 2015 inca nefacand aceasta declaratie si avand in vedere ca incepand cu 01.05.2015 PFA-ul va fi suspendat, cum ar trebui sa se estimeze aceste venituri? Adica, spre exemplu daca se stie ca incaseaza aprox. 5.000 lei /luna face declaratia pe suma de 5.000 lei x 4 luni = 20.000 lei avand in vedere ca va suspenda PFA-ul incepand cu 01.05.2015 sau se face estimarea pe intreg anul, adica 5.000 lei x 12 luni= 60.000 lei. Daca se face in ultima varianta se va plati impozit anticipat pt. venit de 60.000 lei? Iar daca se face estimarea in prima varianta, adica pe 20.000 lei, atunci nu exista riscul sa calculeze cei de la 'Indemnizatii' venitul mediu lunar ca fiind pt. 2015 20.000 lei/12 luni = 1.666,67 lei si nu 20.000 lei/4 luni = 5.000 lei?
Sau daca se face exclusiv pe baza venitului realizat atunci cum se obtine de la ANAF sau de unde?
Multumesc anticipat!
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.


Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Multumesc de raspunsuri. Inca mi-e neclar:
1. Ce adeverinta elibereaza DGFP?
2. Cum sa depun declaratia? Cu 5.000 lei x12 luni = 60.000 lei sau 5.000 lei x 4 luni = 20.000 lei pt. ca sa mi se calculeze un venit mediu lunar de 5.000 lei? La ce suma voi plati impozitul: la 20.000 lei sau 60.000 lei avand in vedere ca incepand cu 01.05.2015 va fi suspendat PFA-ul?
Multumesc inca o data!
Este o adeverinta eliberată de Administraţia Financiară care atesta faptul ca ati realizat venituri din activităţi independente şi data suspendării activităţii, respectiv decizia de impunere (cu un an anterior datei naşterii copilului pentru veniturile realizate, anul curent - pentru veniturile estimate).



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate calcul indemnizatie crestere copil pfa ene2allexandra ene2allexandra Buna ziua, Ma tot lupt cu o dilema si niciun articol citit nu m-a lamurit pana acum. Am PFA din Februarie 2014 si din Septembrie 2014 am si contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil profesii libere SCElena SCElena Buna ziua! Am nascut in data de 12 ian 2015. Anterior, lunar, am obtinut venituri salariale minim 12 luni. Incepand cu 2 dec 2014 am beneficiat de concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vlaaki vlaaki Sunt PFA si as dori sa stiu cat voi primi indemnizatie de crestere a copilului daca in anul 2013 am un profit de 15428 lei, iar pe 2014 profitul estimat este ... (vezi toată discuția)