avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... simigerie la parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

simigerie la parterul blocului

Buna ziua. In spatiul comercial de la parterul blocului meu s-a deschis o simigerie ce are gura de evacuare a cuptorului in spatele blocului la nivelul parterului. O parte din locatari s-a opus montarii cosului de evacuare pe fatada blocului (fatada cu termosistem, brazdata oricum de burlane si scara de incendiu) in speranta ca nu se va mai deschide acea simigerie (mai este una la scara vecina plus inca o gogoserie foarte aproape). Inteleg ca fara acordul si al unui proprietar acest cos nu se poate monta dar ce se poate face cu mirosul de coca incinsa mai ales ca vine vara si se va simti din ce in ce mai puternic. Plus ca se va sta si cu geamurile deschise atat la noi cat si la ei. As dori sa stiu daca sunt ceva norme ce trebuiesc respectate de cei de la simigerie (obligativitate cos pana la nivel etaj final, sau prezenta unor filtre pe tubulatura de evacuare, daca primaria are obligatia sa consulte asociatia de proprietari cand da un aviz functionare pentru acest tip de activitate, daca SRL-ul are datoria de a obtine acordul de principiu de la asociatia de proprietari pentru acel tip de activitate la parterul blocului etc). Ma intereseaza tot ce m-ar ajuta ca sa duc mirosul cat mai departe :) Pana la urma n-am avea nimic impotriva unui cos ridicat pe spatiul public la o distanta de cativa metri de bloc pana la nivelul terasei blocului...chiar daca vizual va arata ca...nici nu stiu ca ce, dar ceva urat in orice caz. Ma intereseaza aceste lucruri deoarece doresc sa merg la primarie pentru aceasta problema. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:00, 14 Februarie 2021
SEsizati primaria, sesizati Directia de sanatate publica ... si poate se va gasi o solutie.
Sesizati serviciul specializat din primarie responsabil in eliberarea autorizatiei de functionare
-in care sunt prevazute inclusiv obligatiile suplimentare ale comerciantului conditionat de profilul de activitate -referitor la instalarea de tubulatura prin care sa asigure evacuarea si filtrarea gazelor si a noxelor ,astfel incat sa nu afecteze atat instalatiile cat si proprietatile
Atentie !Daca unitatile situate in vecinatate-(mai este una la scara vecina plus inca o gogoserie foarte aproape),nu detin tubulatura care sa asigure evacuarea gazelor/fumului/mirosului la nivelul ultimului etaj,nici in cazul dvs nu se vor dispune alte masuri
Obligatoriu pentru astfel de unitati este sa detina instalate filtre pe tubulatura de evacuare-filtre cu un cost apreciabil-care nu sunt inlocuite in termenul legal prevazut,motiv pentru care nu mai retin fumul si mirosurile emanate de respectivele unitati si agregate de panificatie
Locuiesc la etajul 1 al unui bloc,care are la parter un spatiu comercial.Mentionez faptul ca in anul 1990 cand am cumparat aceasta locuinta, destinatia spatiului comercial era de magazin alimentar,apoi de haine..ulterior de farmacie. .Acum spatiu se amenajeaza pt simigerie.Implica zgomot,fum..disconfort.etc.Ce pot sa fac sa impiedic toate astea?Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2021
Badea Angela, utilizator
Cind un spatiu comercial isi schimba destinatia (acum din farmacie in simigerie) acest lucru nu se poate face decit cu respectarea art. 40 din legea 196/2018 :
Articolul 40
(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane. (3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]

In primul rind trebuie sa va obtina acordul , in afara faptului ca trebuie sa semneze acea conventie cu asociatia. Apoi va primi avizul comitetului executiv. Mergeti la asociatie si interesati-va daca exista acest demers obligatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un spatiu comercial la parter de bloc , în care vreau să ... Ana Cloanda Ana Cloanda Am un spatiu comercial la parter de bloc , în care vreau să deschid un fast food .Pentru autorizare este nevoie de un coș de evacuare a mirosului și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!! doresc sa înființez un restaurant , catering la ... ionut898 ionut898 Buna ziua!! Doresc sa înființez un restaurant , catering la parterul unui bloc de 6 nivele. Ma intereseaza ca inainte sa închiriez locatia si sa investesc o ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)