avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Minor sub 14 ani - iesire din tara
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Minor sub 14 ani - iesire din tara

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema:
In luna Mai baietelul meu in varsta de 8 ani trebuie sa plece cu scoala de dans in Croatia impreuna cu sotia... Mentionez ca pasaport i-am facut, am inteles ca trebuie facuta o declaratie a mea la notar precum ca sunt de acord ca minorul sa paraseasca tara impreuna cu sotia. Intrebarea este, ce acte imi trebuiesc clar pentru iesirea din tara a copilului, trebuie tradusa declaratia intr-o limba internationala, sau ce trebuie sa mai fac ? Pe net nu am gasit mare lucru :(

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:31, 2 Aprilie 2015
Nu mai trebuie nimic; declaratia nu trebuie tradusa pentru ca se cere doar de catre politistii de frontiera romani.
Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate /mod si compl. de legea 175/2013
Art. 30
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
..................................................
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
....................................................
(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:".
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;

c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Mentiunea de la lit c) este necesara numai daca se intoarce cu o alta persoana decat sotia dvs.
Nu este necesara traducerea, pentru ca declaratia de acord se solicita doar la iesirea din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara doar cu mama, fara tata dianabab dianabab Am o fetita de un an pe care o cresc singura, este pe numele meu si in costudia mea in urma procesului cu tatal acesteia.Intrebarea mea este daca pot s-o scot ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)