avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze abuzive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze abuzive

Buna ziua.
Am un antecontract semnat pentru achizitia unei garsoniere. Acesta spune urmatoare :

"Noi, părţile, convenim ca preţul imobilului, stabilit de eomun acord, este de 47.544,13 (patruzeci si şapte mii cinci sute patruzeci si patru virgula treisprezece) EURO, cu TVA (24%) inclus, pret care se datoreaza si se achita, in numerar sau prin virament bancar in contul Promitentului - Vanzator indicat in prezentul antecontract, in


transe lunare egale, cel mai târziu pana in ziua dc 30 a fiecărei luni, incepand cu luna August 2014, timp dc 15 (cinsprezece) ani.

In situatia in care Promitentul cumparator/Cumparatorul plăteşte orice transa in cuantum dc 5.000 (cinci mii) Euro, Promitentul - vanzator/Vanzatorul acorda o reducere de 1.900 euro din preţul de achizitic a Imobilului.

Oricare transa plătită, in avans, in cuantum de minim 5.000 Euro da dreptul partilor de a recalcula transele dc pret ramase sau termenele dc plata ale acestora.

In cazurile in care plata se efectucaza prin transfer bancar, părţile inteleg si agreeaza ca data plaţii este aceea la care contul Promitentului - vanzator a fost alimentat cu suma de bani care a făcut obiectul plaţii, in conformitate cu dispoziţiile art. 1497 Cod civil.

Plăţile exprimate in moneda Euro se efectueaza in lei la cursul de schimb valutar a Băncii Naţionale a României, din data plaţii.

Cota taxei pe valoarea adugata aplicabila raporturilor juridice dintre parti este cea in vigoare la data la care are loc transferul dreptului de proprietate cand, in situatia in care Promitentul - Cumpărător îndeplineşte condiţiile legale pentru achiziţionarea locuinţei cu cota redusa de 5%, facand dovada in acest sens, conform legii, preţul de achiziţie a imobilului se va rcduce, astfel acesta va fi in cuantum de 40.276,67 Euro, cu TVA (5%) inclus. Acest fapt are drept consecinţa recalcularca transelor lunare de plata a preţului.

Termenul de predare a Imobilului cu finisajele prevăzute in Anexa 1 este, cel mai târziu, data de 30.12.2014 iar perfectarea contractului de vanzare-cumpararc in forma autentica va avea loc cel mai târziu la data de 20.04.2015, cu respectarea de catre promitentul - cumpărător a achitarii transelor preţului in modalitatea si la termenele convenite prin prezentul contract."

Pana in acest moment, eu am achitat 8 transe de cate 264 euro (deci 2113 euro) si inca 10 mii de euro avans, iar ei trebuiau sa imi acorde o reducere de 3800 din pretul de 40276. Le-am spus ca rata mea, in urma diminuarii sumei va fi 40276 (valoare cu tva 5% inclus) --2113 (rate platite pana in prezent) -10000 (avans) -3800 (2 x 1900 euro reducere) = 24343 de euro / 172 de luni ramase = 141 de euro. Ei mi-au spus ca vor in continuare sa platesc ratele ca pana in prezent (aproximativ 230 euro + tva) si sa termin mai rapid. Le-am spus ca vreau sa respectam perioada scrisa in antecontract de 15 ani in total, insa nu au fost de acord. Le-am propus o suma de 150 si ulterior 170 de euro, dar ei insista sa platesc mai rapid. I-am intrebat daca vom recalcula dobanda (pentru ca practic ei imi cer dobanda pe 15 ani in aproape 8 ani, dar au refuzat. II pot obliga in instanta sa respecte antecontractul? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ionescu23 , utilizator 16:22, 3 Aprilie 2015
Conform art.1170 NCC"Partile trebuie sa actioneze cu buna-credinta atat la negocierea si incheierea contractului,cat si pe tot timpul executarii sale.Ele nu pot inlatura sau limita aceasta obligatie." Ca atare, promitentul-vanzator trebuie sa fie de buna credinta si sa respecte intocmai prevederile contractuale.Puteti sa actionati in judecata promitetnul-vanzator ptr.nerespectarea clauzelor contractuale.Puteti deasemenea, sa refuzati executarea obligatiilor contractuale ce va revin,invocand preved.art1.556.NCC-Exceptia de neexecutare"(1) Atunci cand obligatiile nascute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile ,iar una dintre parti nu executa sau nu ofera executarea obligatiei,cealalta parte poate,intr-o masura corespunzatoare , sa refuze executarea propriei obligatii,afara de cazul in care din lege ,din vointa partilor sau din uzante rezulta ca cealalta parte este obligata sa execute mai intai.
(2)Executarea nu poate fi refuzata daca,potrivit imprejurarilor si tinand seama de mica insemnatate a prestatiei neexecutate,acest refuz ar fi contrar bunei credinte."
da. este abuziv ceece fac
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Se pare ca luni vor o infatisare pentru o negociere si voi fi notificat legal in acest sens(pana acum mi-au spus ca vor in continuare aceeasi rata si sa termin in vreo 8 ani in loc de 15 ceea ce nu am acceptat)
Rata calculata de mine ar fi undeva la 141 de euro. Sunt dispus sa platesc 152 de euro lunar, asta inseamna 160 de luni in loc de 172, iar eu voi pierde aproximativ 7% din dobanda perceputa de ei (aproximativ 500 de euro)

La ce sa fiu atent la negocieri? Sa cer oferta lor scrisa? Sau o minuta a intalnirii semnata de persoanele prezente?

Care sunt sansele mele de castig in cazul unui proces in cazul in care refuz sa accept o rata marita? practic se va judeca dupa urmatoarele doua paragrafe:

"In situatia in care Promitentul cumparator/Cumparatorul plăteşte orice transa in cuantum dc 5.000 (cinci mii) Euro, Promitentul - vanzator/Vanzatorul acorda o reducere de 1.900 euro din preţul de achizitic a Imobilului.

Oricare transa plătită, in avans, in cuantum de minim 5.000 Euro da dreptul partilor de a recalcula transele dc pret ramase sau termenele dc plata ale acestora."

si "transe lunare egale, incepand cu luna August 2014, timp de 15 (cinsprezece) ani"

Poate judecatorul considera ca trebuia sa ma inteleg cu ei si sa accept o suma de 170-200-230 de euro chiar daca era in detrimentul meu?

Daca in loc de "da dreptul partilor la negociere" era "obliga partile la negociere" se schimba ceva?

Multumesc inca o data,
M

Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2015
Ionescu23, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz incheiere contract vanzare-cumparare imobil conform antecontract AlexandruMM AlexandruMM Buna ziua, va rog sa ma ajutati, situatia in care ma aflu creeaza o stare de insecuritate asupra tuturor membrilor familiei mele, stare care ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)