avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare bani zile CO neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare bani zile CO neefectuate

Buna ziua,

Am si eu o problema cu actualul loc de munca, lucrez de 2 ani intr-o companie din data de 17 ian 2013 pana in prezent, si nu mi s-au dat toate zilele de concediu de odihna si nici nu mi s-au platit.
1. In anul 2013 - am luat decat 2 zile de concediu de odihna.
2. In anul 2014 - am luat 10 zile in perioada 11-22/8, dintre care data de 15/8 a fost Sf Maria (zi libera legala) si 5 zile pentru pregatirea casatoriei, practic ar fi decat 4 zile + 1 zi luata in alta data = anul 2014 = 5 zile.
3. Anul 2015 - am luat decat 1 zi.
Zilele trecute am intrebat daca mi se platesc zilele neefectuate de concediu de odihna si mi s-a transmis ca nu am dreptul la niciun ban deoarece el mi-a dat concediu anul trecut 2 saptamani ( dintre care 1 libera si 5 legale de casatorie),am incercat sa explic ca 5 zile au fost legale pentru casatorie si mi s-a spus ca el nu are treaba cu legea ... si nici sa nu am tupeul sa-i cer acei banuti pe zilele de anii trecuti, numai spun de acest an pentru ca este in curs..
Problema este ca firma pe care am fost angajata a inchis-o(cred) si ne-a trecut pe alta firma de anul acesta din data de 16 ianuarie.
Mentionez ca vreau sa plec din aceasta ”companie”, dar doresc sa primesc acei banuti munciti.
As dori sa stiu daca se mai poate si cum eventual daca imi dau demisia???
De asemenea as dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a pleca din aceasta societate fara preaviz in afara de art. 55/litB (demisie cu acordul partilor), daca nu, ce ar putea sa mi se intample daca plec pur si simplu, este posibil sa pierd acei bani pentru zilele de concediu de odihna neefectuate?
Astept cu mare interes raspunsul Dvs.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 4 Aprilie 2015
1. Compensarea in bani a zilelor de CO neefectuate este posibila numai in cazul incetarii c.i.m. , conform art.145 alin.3 C.mun.

2. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
In cazul demisie cu preaviz, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Nerespectarea termenului de preaviz constituie abatere disciplinara, iar angajatorul poate aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de codul muncii, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m.

3. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci va puteti da demisia fara preaviz.

4. Angajatorul are obligatia de a va achita drepturile salariale aferente perioadei lucrate pana la data incetarii c.i.m.

5. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc tare mult pentru raspunsul Dvs.
Mai am inca o intrebare:

Daca cumva se intampla sa doreasca sa-mi inchida C.I.M deoarece l-am suparat cerandu-mi drepturile(banii pe CO neefectuat), cum ar trebui sa procedez?
Astept si acest raspuns din partea Dvs. deoarece doresc sa scap cat mai repede de acest ”angajor” dar nu inainte de a-mi plati drepturile cuvenite si nu asa cum doreste probabil dansul sa ma elimine practic din companie in avantajul propriu fara sa plateasca.
Multumesc frumos,
Zi frumoasa si weekend placut!
In situatia in care va inceteaza raportul de munca, dvs aveti posibilitate sa contestati decizia de incetare la instanta de judecata - Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.
Teremnul fiind de 30 sau 45 de zile , functie de modul cum inceteaza c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, în urma 6 zile am încheiat contractul la locul ... Comicomimiu69 Comicomimiu69 Bună ziua, în urma 6 zile am încheiat contractul la locul anterior de munca. Perioada lucrata a fost de 2 luni și 20zile. În zilele acestea nu am utilizat ... (vezi toată discuția)
Demisie sau instiintare? Emtres Emtres Buna ziua, Am avut o perioada de 3 luni de proba, care s-a mai prelungit cu 3luni, si inca odata cu 3 luni astfel lucrez de 7 luni la compania aceasta si imi ... (vezi toată discuția)
Zile concediu neefectuate la incetare contract munca Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, In decembrie contractul de munca imi va inceta pentru a intra in concediu de crestere copil ( actual sunt in concediu lauzie). Am zile de ... (vezi toată discuția)