Am si si eu cateva intrebari,va rog, in legatura cu concedierea. Va spun pe scurt care este problema...un prieten a fost sunat de catre angajator sa predea tot ce a primit de la firma . A fost chestiune de cateva ore dupa acel telefon.Cu putin timp in urma a fost chemat la sediu,care este in alt judet, pe motiv ca nu i-au iesit kilometrii,adica ,pe hartie erau mai putini decat trebuia.Au zis ca a facut el acei km in interes personal si cand prietenul meu a negat,ei au zis ca nu au de unde sa stie daca zice adevarul pe motiv ca lui nu ii mersese gps-ul pana in acea zi.Ce ziceti???...Ii pot lua din salariu pt acei km??? El acum este in concediu medical...il pot da afara???....Mai o chestie...I-au cerut sa isi dea el demisia. Astept un sfat de la dumneavoastra :( :( V a multumesc .
1. Art. 60 C.mun. (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
5. Daca se va constanta ca a cauzat un prejudiciu angajatorului, atunci acesta este indreptatit sa solicite salariatului repararea pagubei produse.
Demisie impusa
tester
O buna prietena se confrunta cu urmatoarea problema: angajatorul la care lucreaza de aprox. 9 ani ii solicita demisia fara un motiv concret (relatiile ... (vezi toată discuția)