avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanta
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanta

Ma confrunt cu o situatie , usor jenanta , fapt pentru care apreciez orice raspuns util , chiar dojenitor.

Am imprumutat o suma destul de mare de bani unui vecin al meu , mai precis baiatului unui vecin in varsta de 24 de ani , care m-a cautat precipitat in toiul noptii pe motiv ca este vinovatul unui accident cu BMW-ul si are nevoie urgenta de 2000 Euro. Mi-a promis resituirea in cateva zile spunad ca-mi lasa in gartantie o masina , sau utilaje , orice doresc eu numai sa-l ajut. Evident ca i-am dat banii , nu mi i-a mai restituit deja de 2 ani , ba mai mult si-a schimbat si atitudianea preitenoasa pana atunci , in una dusmanoasa.
Am obtinut in instanta hotarare definitiva , irevoc , si executorie , am contact un executor judecatoresc , insa surpriza : am constatat ca vecinul meu e sarac lipit , nu are niciun bun si nici nu realizeaza venituri.
Desi locuieste intr-o vila mare , e de fapt pe numele parintilor , masinile luxoase , mai multe la numar , sunt pe firma - tot a parintilor , iar firma la care lucreaza , al carui administrator este tatal sau , desi cu activitate uriasa , nu are intocmite forme legale de angajare.

Acum sincer , daca ar fi fost cu adevarat insolvabil , m-as fi resemnat si as fi acceptat pierderea , insa in situatia data beizadeaua ma priveste zilnic , sfidator din noul sau BMW stralucitor , si daca legea in Romania imi spune ca nu mai pot sa fac nimic , atunci chiar cred ca nu mai am motive sa raman in tara asta .

Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 10:45, 19 Octombrie 2015
mai bine il actionati in penal pt abuz de incredere ca daca nu va achita suma, cereati revocarea suspendarii executarii pedepsei
Cred ca ar trebui sa-l actionezi penal, poate se sperie si plateste datoria..... dar altfel nici o sansa de recuperare
Ce scrie in hotarare, ce a constatat instanta? Sa vedem daca e abuz de incredere au mai gasim si altceva
Este o situatie des intalnita,cand debitorul sfideaza prin opulenta,dar si prin "saracie" in evidenta autoritatilor cu scopul imposibilitatii executarii eventualelor debite
Daca lucreaza la firma tatalui sau,desfasurati demersuri pentru sesizare autoritati competente sa verifice
am constatat ca vecinul meu e sarac lipit , nu are niciun bun si nici nu realizeaza venituri.

Daca vecinul dvs a fost atat de prevazator incat sa nu detina inregistrate bunuri care eventual sa faca obiectul executarii silite,este evident ca este bine "scolit " in aceasta directie si posibil sa nu fiti dvs singurul pagubit
Poate fi infractiunea de abuz de incredere prevazuta de art.238 NCC.Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.Dar, plangera prealabila trebuia formulata in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.Puteti analiza si posibilitatea ca sa raspunda ptr.infractiunea de inselaciune prevazuta de art.244 NCP.

Alte discuții în legătură

Imprumut maricut maricut am imprumutat pe cineva cu o suma de bani in 2008 pentru 6 luni si nu am primi nici un ban inapoi pana in prezent . Am facut o chitanta de mana, fara martori ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sindicalistul sindicalistul Am facturi neachitate de catre o societate din anul 2013. Am formulat periodic notificari. Intrebarea mea este daca notificarile mele intrerup sau nu ... (vezi toată discuția)