avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cuantum capital social pentru asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cuantum capital social pentru asociatiile de proprietari (cartier case)

care este valoarea capitalului social, care trebuie depus in contul bancar, pentru infiintarea unei asociatii de proprietari, pentru a ne reprezenta in conflictele cu autoritatile locale?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:00, 20 Aprilie 2015
La asociatiile de proprietari nu este vorba de un capital social, aici este vorba de un Fond de Rulment, iar acesta nu trebuie depus in banca, poate sa fie tinut si in casierie. Acest fond se dimensioneaza in functie de cheltuiala pe care o aveti la fiecare proprietate (depinde de cota-parte detinuta si de numarul persoanelor care locuiesc in aceasta) si este folosit pentru plata in avans a facturilor, pana la afisarea si achitarea acestora de catre proprietari.
Pentru mai multe amanunte aveti la dispozitie Legea 230/2007 si HG1588/2007.
Valoarea patrimoniului asociatiei (nu se numeste capital social) este echivalentul salariului minim pe economie. Asociatia de care aveti dumneavoastra nevoie se infiinteaza in baza O.G. 26/2000. Se infiinteaza prin depunerea unei cereri la judecatoria competenta teritorial la care se anexeaza dovada rezervarii denumirii (emisa de Ministerul Justitiei), statutul si actul constitutiv autentificat sau cu data certa, dovada drept de folosinta sediu, certificate de cazier fiscal membri, taxa judiciara de timbru.
Mediator_Bacau a scris:


Asociatia de care aveti dumneavoastra nevoie se infiinteaza in baza O.G. 26/2000.


Asociatiile de proprietari se infiinteaza in temeiul disp L nr 230/2007
Art 1
Prezenta lege reglementează aspectele juridice,economice şi tehnice cu privire la
înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de
administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

ART. 5
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
(2) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.
(3) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau tronsoane de
clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice
comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere.
ART. 6
(1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
(4) Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii
judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele
judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.
(5) Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie.
(6) Încheierea este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul
se judecă cu citarea partilor





Draga ynocentta, Legea 230/2007 reglementeaza asocierea proprietarilor de imobile aflati in indiviziune fortata si perpetua. In cazul de fata este vorba de un cartier de case, proprietarii acestor case doresc sa aiba o mai buna reprezentare in raport cu autoritatile locale. Acesti proprietari nu detin spatii in coproprietate indiviza fortata. Vorbim despre altceva.
Scopul asociatiilor de proprietari infiintate in temeiul Legii 230/2007 este definit la art. 4 si anume " administrarea si gestionarea partii comune". Infiintarea unei asociatii cu alt scop decat cel prevazut de aceasta lege se face in temeiul normelor juridice specifice scopului in cauza.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
Traian Danceanu, Consilier juridic
Mediator_Bacau a scris:


In cazul de fata este vorba de un cartier de case,
Infiintarea unei asociatii cu alt scop decat cel prevazut de aceasta lege se face in temeiul normelor juridice specifice scopului in cauza.


Posibil dvs sa detineti date suplimentare fata de precizarea initiatorului topicului
pentru infiintarea unei asociatii de proprietari, pentru a ne reprezenta in conflictele cu autoritatile locale
,unde nu se face nicio trimitere la cartier de case
Dvs va referiti la Infiintarea unei asociatii cu alt scop decat cel prevazut de aceasta lege,pe cand initiatorul topicului precizeaza interesul concret
pentru infiintarea unei asociatii de proprietari,
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Lege aplicabila asociatiei de proprietari? PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, Legislatia aplicabila Asociatiei de Proprietari este legea nr. 230/2007, precum si Normele metoddologice de aplicare a acesteia. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari cppuser cppuser Buna ziua, Am doua intrebari: 1. Care este durata de valabilitate a unui acord de asociere in vederea constituirii unei asociatii de proprietari? (acordul de ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie ed4lead ed4lead Acest articol este obligatoriu prin lege sa fie trecut n statut sau se poate scoate? Art. 32. Asociația se dizolvă prin hotărâre judecătorească, la ... (vezi toată discuția)