1. Explicati-i colegului ca speta este similara unei licitatii cu un singur ofertant, atat timp cat este organizata tot prin SEAP.
In conditiile in care oferta depusa intruneste toate conditiile de admisibilitate, refuzul incheierii contractului reprezinta incalcarea principiului nediscriminarii, respingerea ofertei putand fi tratata in sensul ca nu doriti, din motive ascunse, sa incheiati contractul cu acel operator.
Sunt de acord ca se face mult caz in presa in ultima perioada in privinta licitatiilor cu un singur ofertant, dar din pacate (pentru ei) legea trebuie respectata, iar legea va obliga sa incheiati contractul cu castigatorul, chiar daca a fost singurul ofertant.
Cui nu -i convine sa ceara schimbarea legii, dar pana atunci, ea trebuie respectata.
Daca achizitia s-ar fi facut in mod direct de la operatorul respectiv, nu printr -un anunt publicitar, atunci se putea renunta la ea si organiza alta, altfel nu.
2. Viza de legalitate se acorda asupra intregului contract, inclusiv anexe (oferta, raport de adjudecare, etc), deci implicit si asupra modului de atribuire. Daca respectivul jurist refuza in continuare sa semneze, sa dea refuzul in scris, cu justificare si atunci puteti anula atribuirea.
Atunci va trebui sa raspunda el in fata controalelor si a eventualelor litigii cu operatorul castigator de ce a refuzat semnarea contractului.
Cu riscurile de rigoare, inclusiv acuzatiile ca ar fi avut motive ascunse/interese, etc.