avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deturnarea clientelei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deturnarea clientelei

Care ar fi mijloacele juridice (clauzele contractuale, mai exact) prin care un angajator poate evita deturnarea clientelei sale de catre un fost salariat? Ce optiuni are daca doreste sa previna ca un salariat sa lucreze, dupa incetarea contractului de munca, pentru un client al angajatorului (nu pentru concurenta)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 6 Aprilie 2015
Poate incheia un act aditional cu clauza de neconcurenta.

Legea 11/1991, art. 4 :
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să
fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
....
g) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu aceasta clientela în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant
....
Contravenţiile prevăzute la lit. a)-c) se sancţionează cu am enda de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar cele prevăzute la lit. d) -h), cu amenda de la 1.500 lei la 15.000 lei. Actualizarea cuantumului amenzilor se face prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
Sancţiunea poate fi aplicată şi persoanelor juridice.
Contravenţiile se constata, la sesizarea părţii vătămate, a camerelor de comerţ şi industrie sau din oficiu, de către personalul de control împuternicit în acest scop de Oficiul Concurentei, care aplica şi amenda.
Problema cu clauza de neconcurenta este ca impune plata unei indemnizatii care nu isi are rostul in conditiile in care angajatorul nu vrea sa "elimine" fostul angajat ca si potential concurent, ci doar sa ii interzica sa lucreze pentru anumiti clienti.
Si da, deturnarea este contraventie, dar as dori sa stiu daca pot folosi o clauza expresa care sa o previna, nu doar remedii ulterioare.
Pentru primul aspect nu cred ca se poate face ceva, intrucat ceea ce doriti dvs face parte din conditiile de valabilitate a unei clauze de neconcurenta.

Al doilea aspect poate fi prevenit printr-o reglementare in reg.intern al angajatorului, astfel : Constituie abatere disciplinara deturnarea clientelei angajatorului de catre un salariat prin folosirea legăturilor stabilite cu aceasta clientela în cadrul funcţiei deţinute.
O prevedere in regulamentul intern nu ar avea nicio forta, avand in vedere ca nu si-ar mai produce efectele dupa incetarea raportului de munca (moment care ne intereseaza).
Dupa incetarea c.i.m., vor opera prevederile legale in materie .
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de un raspuns urgent, va rog! Conform noului cod al muncii, indemnizatia ptr.clauza de neconcurenta s-a majorat.Eu insa inteleg ca ea se plateste doar dupa incetarea contractului ca procent ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala? Considerati un act de concurenta neloiala faptul ca un angajator - firma IT - incearca sa convinga un angajat al unei alte firme IT, propunind salariu mult mai ... (vezi toată discuția)