avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am nevoie de un raspuns urgent, va rog!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am nevoie de un raspuns urgent, va rog!

Conform noului cod al muncii, indemnizatia ptr.clauza de neconcurenta s-a majorat.Eu insa inteleg ca ea se plateste doar dupa incetarea contractului ca procent din media veniturilor pe ultimile 6 luni. Gresesc? Se plateste vreo indemnizatie si pe perioada contractului? Mai mult, pentru cei care deja au semnat o astfel de clauza pe vechiul cod si care au primit lunar minim 25% indemnizatie, se incheie acte aditionale cu noile prevederi?
Ce parere aveti?
Citeste cu atentie art. 21 alin. 3 si art. 22 din noul Cod al Muncii si ai sa vezi ca indemnizatia trebui platita de la incetarea contractului, cat priveste cuantumul ei trebui adus la noul procent prin aditional, daca nu reprezinta 50% din media veniturilor salariale brute pe ultimele 6 luni.
Dar cum ma protejez impotriva salariatului care imi face concurenta in timp ce e inca angajatul meu? Presupun ca am in contract o clauza de neconcurenta dar care, potrivit legii, isi produce efectele dupa incetarea contractului. Si in acelasi timp el isi deschide o firma concurenta continuand sa-mi fie salariat. Cum ma protejeaza codul muncii in situatia asta?
Pentru asta este inca in vigoare Legea 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, care la art. 4, printre contraventii (daca nu sunt savarsite in asa fel incat sa fie considerate infractiuni),
- lit. b) spune: constituie contraventie oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent ori acceptarea unei asemenea oferte;
- iar la lit. i) merge mai departe, spunand ca reprezinta contraventie deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant.
Amenzile pentru contraventiile prevazute in lege sunt groaznic de mici [pt. lit. b) - de la 10.000 la 40.000, iar pt lit. i) de la 20.000 lei la 60.000]. Probabil ca se vor actualiza.
Conform art. 39 (alin. 2) lit. c din Codul muncii - salariatul are obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu. Aceasta este protectia angajatorului fata de eventuale acte de neconcurenta exercitate de catre salariat in timpul contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deturnarea clientelei Radu10 Radu10 Care ar fi mijloacele juridice (clauzele contractuale, mai exact) prin care un angajator poate evita deturnarea clientelei sale de catre un fost salariat? Ce ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)