Salut! Minor de 15 ani, incredintat prin hotarare definitiva spre crestere si educare mamei inca din 2010, fara sa fie revendicata / mentionata in hotararea definitiva vre-o pretentie de vizita din partea tatalui, cu drept de pensie alimentara de 80 lei lunar pe care nu mi-a mai achitat inca din iulie anul trecut, doresc sa aflu o cotatie orientativa de costuri pentru recuperarea si majorarea pentru viitor a acestei sume, cu mentiunea ca mama ar vrea sa evite întâlnirile cu tata pentru ca acesta are probleme comportamentale generate de alcool. Mentionez ca eu locuesc in bucuresti sector 2 iar tatal in brasov, are venituri din drepturile date prin legea 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap, este nevazator la fel ca mama, iar aceste drepturi sunt in cuantum de 1060 lei lunar si salariu de instructor calculatoare in brasov la un centru in jurul sumei de 1200 lei lunar. Când l-am sunat sa-mi revendic drepturile banesti, m-a amenintat ca isi va da demisia ca sa nu mai aiba venituri si sa vada c-i mai cer. In cazul in care il dau in judecata si castig drepturile mele, ce sanse am sa i se retina sumele datorate mie si sa se vireze automat intr-un cont al mamei sau al meu?
1. Pentru recuperarea pensiei de intretinere restanta este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc, iar venitul debitorului va poprit pana la concurenta sumei datorate.
2. Pentru actiunea de majorare pensie intretinere, costurile sunt taxa de timbru de 20 lei si onorariu avocat ( daca optati) ambele constituind cheltuieli de judecata si putand fi obtinute de la parat in cazul admiterii actiunii.
Dupa obtinerea unei hotarari definitive, daca paratul nu achita de bunavoie pensia de intretinere conform hotararii judecatoresti, este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc pentru poprirea venitului realizat lunar.
Multumesc pentru raspuns! Revin cu întrebarea daca in timpul procesului de majorare a pensiei alimentare, avand in vedere neplata obligatiilor tatalui de pana acum, pot cere si poprirea viitoare a pensiei majorate odata cu procesul de majorare a pensiei pentru a vita etapa executorului ulterioara? Multumesc
Pentru a beneficia cat mai curand de majorarea pensiei de intretinere deschideti actiunea repede, majorarea se va calcula de la data introducerii actiunii indiferent cat dureaza procesul. Succes si actionati rapid.
multumesc! in conditiile in care tatalui neplatitor pana acum de pensie alimentara, i-au crescut veniturile, cred ca majorarea in urma procesului este inevitabila si întrebarea explicita este daca odata cu aceasta majorare implicita pot castiga si poprirea cuantumului pensiei viitoare, tinand cont de neplata anterioara?, sau inevitabil trebue sa ajung la executor in conditiile in care prin amenintarea tatalui ca isi va da demisia ca sa nu mai aiba venituri din care sa plateasca e clara reavointa? mentionez ca intentia lui de a nu-si onora obligatiile legale si morale este clara.