avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suspendare recurs majorare pensie intretinere - o noua ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suspendare recurs majorare pensie intretinere - o noua actiune de majorare

Buna dimineata,
Recursul pentru majorarea pensiei de intretinere este suspendat conf. art. 242 (2) Cod pr. civ. Deocamdata actiunea nu a fost repusa pe rol si nici nu s-a perimat. Se poate introduce o noua actiune de majorare a pensiei de intretinere daca prima este suspendata si nu este definitiva si irevocabila? Sau trebuie repus pe rol recursul ori asteptata perimarea si apoi introdusa noua actiune?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 15:19, 10 Februarie 2009
depinde ce interes aveti. cert este că intr-o noua actiune de majorarea pensie, cu o eventuală hotărâre de admitere, majorarea opereaza de la data introducerii acţiunii! Câtă vreme nu s-a soluţionat prima cauză, acum suspendată pentru lipsă părţi, nu se poate benficia, deocamdată, de prevederile acelei hotărâri.
Ma intereseaza daca este corect ceea ce se intampla. Situatia se prezinta in felul urmator: paratul plateste pensie de intretinere pentru un copil, dar:
- la fond instanta a hotarat ca pensia de intretinere minor sa fie x lei (reprezentand 30 % din veniturile paratului) si trimite infiintarea popririi de la data introducerii actiunii;
- paratul face apel, dosarul este repus pe rol si se stabileste suma y lei pentru minor, de data aceasta reprezentand 25% din venituri;
- reclamanta este nemultumita si face recurs cerand mentinerea hotararii data de prima instanta introducand a doua zi dupa apel si o cerere de majorare a pensiei de intretinere;
- paratul face cerere de investire cu formula executorie a hotararii din apel si cere infiintarea popririi cu suma y, dar instanta motiveaza ca nu se poate infiinta poprirea pentru noua suma deoarece dosarul se afla in stadiul de recurs si hotararea nu este definitiva si irevocabila, platind in continuare suma x;
- in schimb, instanta admite cererea de majorare a pensiei de intretinere de la suma x lei stabilita la fond la suma z lei de la data introducerii actiunii si trimite infiintarea popririi fara a tine cont de faptul ca recursul din primul dosar nu este solutionat inca; paratul face recurs la majorare trecand toate aceste aspecte in cererea de recurs, cererea a fost admisa si ulterior suspendata conf. art. 242(2) Cod pr. civ.; deci pe rolul instantei se afla doua dosare in stadiul de recurs: unul pentru stabilirea pensiei de intretinere si unul pentru majorarea pensiei de intretinere
- intre timp, recursul declarat de reclamanta a fost respins pe motiv ca instanta de apel a stabilit corect cuantumul pensiei de intretinere la 25% din veniturile paratului, ramanand astfel suma y definitiva si irevocabila; numai ca in tot acest timp paratul plateste suma z stabilita la majorare, nefacandu-se nici o corelare intre sumele platite in plus.
- in aceste conditii, poate reclamanta sa introduca o nou cerere de majorare? sau trebuie sa faca cerere de repunere pe rol a recursului la majorare si abia dupa judecarea recursului sa introduca o noua acerere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitivarea hotararii judecatoresti Gela Gavrila Gela Gavrila Buna seara ,doresc o lamurire in ceea ce priveste: suspendarea unei cauze in apelconform art.242 alin.2c.proc.civ.,pentru neprezentarea partilor,termenul de ... (vezi toată discuția)
Apel cuziamusia cuziamusia Se poate face apel la sentinta care acorda o majorare a pensiei de intretinere si care a ramas definitiva in urma respingerii recursului la data de ... (vezi toată discuția)
Suspendarea judecarii cauzei tenis2 tenis2 Daca partile nu s-au prezentat si judecarea cauzei a fost suspendata .,ce se intampla in continuare?La cat timp ,instanta declara procesul ... (vezi toată discuția)