avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... definitivarea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

definitivarea hotararii judecatoresti

Buna seara ,doresc o lamurire in ceea ce priveste:
suspendarea unei cauze in apelconform art.242 alin.2c.proc.civ.,pentru neprezentarea partilor,termenul de recurs este de un an de zile,dar apelantul parat doreste sa renunte la orice cale de atac ,cerand ramanerea definitiva a hotararii.Este posibil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 16 Decembrie 2011
Buna ziua,

daca s-a suspendat pentru neprezentarea partilor atunci curge un termen de 1 an de zile de perimare - nu de recurs. Adica, daca partile nu repun dosarul pe rol el inceteaza sa mai existe.
Daca doriti sa finalizati dosarul, el trebuie repus pe rol si apoi sa se faca renuntarea la judecata.

Avocat Costi Boncu
Ce termen de recurs e de un an de zile? nici gestatia la elefanti nu dureaza atat.
Poate va referiti la perimare.
Daca apelantul doreste ca hotararea sa ramana definitiva/irevocabila, trebuie sa solicite repunerea cauzei pe rol si sa renunte la apel. Altfel, trebuie sa astepte perimarea.
Stimată doamnă,

Aveți două variante:

1. cerere de repunere pe rol + cerere de renunțare la apel;

2. rămânerea în nelucrare a pricinii un an, care atrage perimarea apelului. Totuși, în cazul 2, și partea adversă poate cere repunerea, pentru a se apăra în apel, în termenul de 1 an fără o zi, iar apelul nu se va mai perima, ci va fi (posibil, în funcție de cauză) respins.

Cu stimă

Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
va multumesc dar cred ca nu ati inteles despre ce este vorba,sau nu m-am facut inteleasa si anume ca partea adversa doreste sa renunte la alte cai de atac in sensul ca parata a facut apel ,dar dupa o anumita perioada s-a impacat cu reclamantul , a facut cerere de retragere a apelului insa instanta da inchiere in care suspenda judecata cu art mentionat 242 al.2 , cu drept de recurs,se stie ca recursul se poate face pe toata durata suspendarii cauzei,peste o luna se implineste 1 an si intervine perimarea cererii de apel ,insa partile impacate vor sa vanda imobilul ,si vor sa ramana definitiva prima hotarare a instantei de fond sa nu mai astepte perimarea cererii.Intrebarea mea este: Poate sa ramana definitiva si irevocabila hotararea primei instante?
iar ca temei legal este art.244 alin2 cod proc.civila ,pentru domnul Adutescu ,unde se specifica ca: recursul se poate declara cat timp dureaza suspendarea cursului judecarii procesului,ata impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea,cat si ompotriva incheierii prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului

Alte discuții în legătură

Suspendarea cauzei mariazet46 mariazet46 buna seara Intr un proces de recunoastere a paternitatii /declinare ,minorul a fost recunoscut de tata,i s-a stabilit pensie alimentara si obligativitatea de ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot considera divortata? Va rog sa-mi spuneti cand ma pot considera divortata? Divortul s-a pronuntat pe 24 ian.2005 iar apelul facut de sot la tribunal s-a incheiat pe 13 iun.2005 ... (vezi toată discuția)