Art. 305 - Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.
Fapta = infractiunea prevazuta de legea penala (ex: fapta de omor; fapta de contrabanda; fapta de talharie s.a.) sau
Fapta = fapta concret savarsita, ce poate fi calificata ca infractiune? (ex: fapta de a injura un politist aflat in timpul serviciului o putem califica, ca infractiune de ultraj; fapta de a trece inot Dunarea din Ro in Bg o putem califica, ca infractiune de trecere ilegala a frontierei de stat)
Ca sa fiu inteles, am sa descriu urmatoarea situatie:
Procurorul dispune prin ordonanta din _._.2014 inceperea urmaririi penale pentru urmatoarea fapta: In anul 2013, au fost introduse in Romania, prin sustragere de la controlul vamal, mai multe cantitati de tigari, fiind savarsita infractiunea de contrabanda, fapta prev. de art. 270 din legea 86/20106.
In faza de urmarire penala in rem se stabileste ca in cursul anului 2014 au fost introduse diferite cantitati de tigari prin sutragere de la controlul vamal, fara a exista o legatura intre faptele din 2013 cu cele din 2014.
In ambele cazuri, exista infractiunea de contrabanda insa, putem vorbi de aceleasi fapte (in sensul ca UP s-a inceput pentru fapte savarsite in 2013 si se probeaza fapte din 2014)?
In acest caz, era necesara extinderea UP pentru alte fapte?
Contrabanda
acrem
vanzarea de tigari provenite din contrabanda constituie infractiune prevazuta in codul fiscal , codul vamal sau alte acte normative? (vezi toată discuția)