avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare Ordin 343 al ANRSC intr-un bloc fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare Ordin 343 al ANRSC intr-un bloc fara repartitoare

Buna ziua tuturor!
In urma cu cateva luni, fostul administrator al blocului a renuntat la a se mai ocupa de administrare, drept pentru care a fost gasita o firma specializata in administrari de condominii si s-a inceput colaborarea cu aceasta.
La prima afisare a cotelor de intretinere.... surpriza: pentru cele 4 apartamente care au centrale proprii si sunt debransate de la sistemul centralizat, au fost repartizare la incalzire 30 de procente din ceea ce ar plati un apartament nedebransat. A facut aplicarea gresita a Ordinului 343, acesta prevazand doar pentru anul 2010-2011 celebrele cote de 30% si 50%.
Blocul nu a avut si nici nu are montate repartitoare de caldura.
La cele doua contestatii mi s-a raspuns evaziv, in sensul ca nu exista o alta lege aplicabila, cele anterioare fiind abrogate de amintitul ordin.
Fiind pus in situatia de a da asociatia in judecata pentru obligarea la respectarea legii si anume al Ordinului ANRSC 233 din 2004, am nevoie de un sfat: voi face o actiune in anulare? La sectia de contencios administrativ?
Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: alexandrubuzatu , utilizator 15:24, 21 Aprilie 2015
Înainte sa va răspund am eu câteva întrebări:
- Căldura de pe părțile comune vreți sa o plătescă doar cei ce au rămas branșați la C.E.T.?
- Reparațiile părților comune la sistemul de încălzire le plătiți?
- Cum credeți ca este corect sa se împartă pierderile de căldura?
1. Conform proiectului de debransare, am achitat totdeauna 16% din cheltuielile partilor comune.
2. Fiind vorba de parti comune de care beneficiez, este evident ca trebuie sa contribui la plata reparatiilor acestora.
3. In conformitate cu legea.
In astfel de situatii trebuie facuta o determinare profesionistaa ponderii partilor comune de catre o firma abilitata.
De regula, comitetul executiv ia o decizie privind aceste cote pe baza unor determinari.

Din practica blocurilor cu repartitoare, care au si repartitor-martor la subsol, valorile masurate sunt intre 24-28%, deci foarte aproape de acel 30%.

Acum, se sustine ca e normal sa fie niste cheltuieli pe partile comune.
Se pune intrebarea cat sa fie: pai masurati, negociati si decideti...
amvirdan a scris:

In astfel de situatii trebuie facuta o determinare profesionistaa ponderii partilor comune de catre o firma abilitata.
De regula, comitetul executiv ia o decizie privind aceste cote pe baza unor determinari.

Din practica blocurilor cu repartitoare, care au si repartitor-martor la subsol, valorile masurate sunt intre 24-28%, deci foarte aproape de acel 30%.

Acum, se sustine ca e normal sa fie niste cheltuieli pe partile comune.
Se pune intrebarea cat sa fie: pai masurati, negociati si decideti...


Imi permit sa fac o observatie, ca sa vedeti ce aberatii aduc in gandirea oamenilor niste legi strambe, proaste, incomplete sau chiar in unele cazuri lipsa acestora in anumite domenii.

Sa zicem ca un apartament debransat, dar care are sursa de incalzire, dupa cele spuse de dvs. trebuie sa plateasca ceva, un procent anume (nu discutam procentul ca acolo sunt alte aberatii) la cheltuilelile cu incalzirea centralizata, dar la care cu acte in regula a renuntat, pentru ca vezi doamne beneficiaza indirect dar fara voia sa de o parte din acea caldura care radiaza prin peretii, tevi care strabat condominiul, etc.

Ok, pana aici sa admitem ca ar fi corect si persoana debransata se supune. Acum vin si intreb si eu, dece asociatia, in speta cei bransati la instalatia centralizata nu platesc si ei o cota parte din factura la gaze, sau curent a apartamentelor debransate?

Deoarece caldura produsa de acestia si care si ea la randul ei radiaza dinspre apartamentul debransat catre apartamentele bransate urmeaza aceleasi principii ale fizicii invocate si in cazul celor bransati?

Nu credeti ca ar fi corect si viceversa?

Multmesc,
Rorschach
Cei deconectati trebuie sa plateasca o suma pentru caldura degajata de tevile comune care le trec prin apartament, dar si pentru incalzirea spatiilor comune unde au o cota-parte indiviza, incalzire care se produce prin caloriferele de pe holuri sau conductele din subsol.
Caldura degajata de aceasta infrastructura comuna trebuie platita de toti proprietari.
Nu discutam despre procent, ci de principiu.

Cei deconectati, deci, nu platesc pentru caldura care, eventual, le-ar veni prin pereti de la vecinii lor conectati la sistemul de incalzire centralizat.
Deci nici acestia din urma nu au de ce plati ceva ce consuma vecinii lor deconectati la gaze pentru consumul CT de apartament.

Iar legile nu sunt incorecte, daca nu le intelegem.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos ... Petre Corina Petre Corina Buna ziua, As avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos sa ma ajutati: Cum se imparte factura la caldura intre apartamentele ramase bransate si cele ... (vezi toată discuția)
Suport legal in care tevile de trecere in apartamente debransate sunt puse la calculul energiei termice iirina33 iirina33 Avem mari discutii in bloc. Proprietarii apartamentelor debransate nu vor sa plateasca si cota parte de caldura corespunzatoare tevilor de trecere prin ... (vezi toată discuția)