avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare penala

Buna seara,
Exista prescriptie legala care sa mentioneze care este termenul legal rezonabil in care se poate desfasura o cercetare penala?
Va multumesx.
Nu este legal prevazut termen limita pentru cercetare
Durata este conditionata de bagajul de activitate al procurorului si al autoritatilor implicate in cercetare,de complexitatea cauzei,numarul partilor,martori,expertize si alti factori independenti de vointa partilor
Daca va referiti doar la termenul in care trebuie facuta urmarirea, ati primit raspunsul mai sus.
In cazul in care voiati sa stiti daca exista o prescriptie, dupa implinirea careia o persoana nu mai poate sa fie trasa la raspnder penala, aceasta exista si difera in functie de fapta.
Conform C.P.P. exista posibilitatea depunerii unei contestatii privind durata procesului penal, daca activitatea de urmarire penala nu se indeplineste intr-o durata rezonabila, aveti mai jos prevederile legale.
CAPITOLUL I^1
Contestaţia privind durata procesului penal

#CIN
NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile art. 105 din Legea nr. 255/2013 (#M2).
#M2
"ART. 105
Dispoziţiile art. 488^1 - 488^6 din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010."

#M2
ART. 488^1 C.P.P.
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.
#M2
ART. 488^2
Competenţa de soluţionare
(1) Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine după cum urmează:
a) în cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă;
b) în cauzele penale aflate în cursul judecăţii sau în căile de atac, ordinare ori extraordinare, instanţei ierarhic superioare celei pe rolul căreia se află cauza.
(2) Când procedura judiciară cu privire la care se formulează contestaţia se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine unui alt complet din cadrul aceleiaşi secţii.
#M2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurorii trag de timp? Just-drept Just-drept Dupa cum stim, procurorii nu au termen pentru solutionare un dosar, insa constitutia Romaniei si CEDO spune ca persoanele vatamate au dreptul la un proces ... (vezi toată discuția)
Tergiversarea unui dosar minion minion Unde pot face plângere în legătură cu tergiversarea administrării de probe (netrimiterea dosarului spre judecare) invocandu-se tot felul de motive (dosare ... (vezi toată discuția)
Dosar penal art.336 lazarescupaul lazarescupaul Ce pot face pentru urgentarea solutionarii dosarului,astept din septembrie 2014 si nuam nici cel mai elementar raspuns. (vezi toată discuția)