avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de colaborare (conventie civila)
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de colaborare (conventie civila)

Buna seara,

Doresc sa stiu care este metoda prin care un SRL poate colabora cu o persoana fizica neautorizata.
Acea persoana nu poate fi angajata, deoarece se alfa in alt oras, astfel ca nu poate avea un superior caruia sa-i raporteze. Astfel ca, dorim sa lucram printr-un contract de colaborare. Este legal? Care sunt taxele pe care va trebui sa le platim noi ca SRL? Dar care sunt taxele pe care le va plati "colaboratorul"?
Care este diferenta intre conventie civila si contract de colaborare?
De asemenea daca se poate sa ne furnizati si un model de conventie/contract de colaborare.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: nekbv , utilizator 16:54, 14 Aprilie 2015
Buna ziua,
SRL poate colabora cu persoanele fizice prin contract individual de munca sau prin contract/conventie civila.
In cazul expus de dvs. conventia civila este echivalenta cu contractul de colaborare.Este legal sa colaborati cu persoane fizice in baza contractelor civile.
SRL nu datoreaza contributii pentru sumele platite in baza conventilor civile, dar trebuie sa faca stopaj la sursa(retine din suma datorata persoanei fizice si vireaza la stat) pentru -impozit(10% sau 16%), sanatate 5,5% si pensii 10,5%, cota de 10,5 % la pensii nu se datoreaza in cazul in care persoana cu care colaborati este si salariat sau pensionar.
Apare urmatoarea problema-> fiscul poate reconsidera conventia civila si sa o asocieze unei angajari, atunci, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi recalculate si vor calcula si dobanzi + penalitati.

Fiscul va reconsidera conventia civila daca îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

Se poate face si contract individual de munca chiar daca persoana este din alt oras, eventual contract cu timp partial.
Insa daca doresc ca cei 16% sa nu fie opriti la sursa ci la beneficiar?

Aveti un astfel de model de contract?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale pentru conventiile civile Mihai_bv Mihai_bv Buna ziua! Desi am cerut lamuriri la functionarii institutiilor in cauza, totusi am nevoie de un raspuns care sa-mi clarifice situatia urmatoare: Sunt ... (vezi toată discuția)
Conventii civile mihaelahory mihaelahory In cazul realizarii de venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor sau convenţiilor încheiate potrivit Codului ... (vezi toată discuția)