Buna ziua,
SRL poate colabora cu persoanele fizice prin contract individual de munca sau prin contract/conventie civila.
In cazul expus de dvs. conventia civila este echivalenta cu contractul de colaborare.Este legal sa colaborati cu persoane fizice in baza contractelor civile.
SRL nu datoreaza contributii pentru sumele platite in baza conventilor civile, dar trebuie sa faca stopaj la sursa(retine din suma datorata persoanei fizice si vireaza la stat) pentru -impozit(10% sau 16%), sanatate 5,5% si pensii 10,5%, cota de 10,5 % la pensii nu se datoreaza in cazul in care persoana cu care colaborati este si salariat sau pensionar.
Apare urmatoarea problema-> fiscul poate reconsidera conventia civila si sa o asocieze unei angajari, atunci, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi recalculate si vor calcula si dobanzi + penalitati.
Fiscul va reconsidera conventia civila daca îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
Se poate face si contract individual de munca chiar daca persoana este din alt oras, eventual contract cu timp partial.