Buna!
Dupa o a doua expertiza judiciara la care fiecare parte a avut asistent expert s-au facut obiectiuni de ambele parti.S-au aprobat si urmeaza sa fie chemat si expertul desemnat in instanta pt a da explicatii vis a vis de obiectiuni.Dupa aceasta sedinta ce se mai poate intampla? se mai admit alte obiectiuni? mai poate cere cineva o alta expertiza sau (in sfarsit) se incheie procesul?
Obiectiunile unei parti au fost facute in nume propriu fara semnatura expertului asistent care nu a avut de obiectat nimic fata de raportul de expertiza.
Trebuie facuta o precizare: expertul parte nu intocmeste obiectiuni la raportul de expertiza in numele partii in proces care l-a propus spre aprobare instantei de judecata.
Expertul parte participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat, are la dispozitie aceleasi documente si poate pune intrebari si primi raspunsuri de la partile in proces, convocate la expertiza de catre expertul desemant de instanat de judecata, sa efectueze expertiza tehnica judiciara.
Daca expertul parte este de acord cu raportul de expertiza intocmit de catre expertul parte, semneaza raportul alaturi de expertul desemnat. Daca nu este de acord cu concluziile raportului intocmit de catre expertul desemnat, expertul parte intocmeste un raport separat in care mentioneaza punctul sau de vedere, legat de concluziile expertizei efectuate.
Documentele mentionate se depun la arhiva tribunalului, cu nr.de inregistrare/ data pentru dosarul respectiv.
Expertul desemnat trebuie sa raspunda in scris la obiectiunile formulate de partile in proces, la raportul de expertiza, obiectiuni aprobate de catre instanta de judecata si sa depuna raspunsul la obiectiuni la dosarul cauzei, in instanta (daca este convocat de catre instanta) si/ sau la arhiva tribunalului cu nr. de inregistrare/ data inainte de termenul de judecata stabilit.
La raspunsul formulat de catre expert la obiectiunile formulate initial de catre partile in proces la raportul de expertiza, partile in proces pot formula obiectiuni, caz in care instanta va dispune prezenta expertului in instanta de judecata.
In mod normal, dupa ascultarea expertului in instanta (daca acesta a fost convocat de catre instanta) ar trebui sa fie lamurite toate obiectiunile formulate.
Dupa caz, daca instanta considera util pentru speta respectiva, poate aproba o contraexpertiza, din proprie initiativa sau la cererea partilor in proces.
Multumesc domnule Gigi, asteptam raspunsul dvs .Va mai adresez o ultima intrebare:Spuneti ca expertul raspunde la obiectiuni in scris: dar raportul de expertiza il modifica in cazul in care e de acord cu unele obiectiuni ale partilor? Cu modificarile trebuie sa fie de acord si expertii asistenti si sa semneze din nou raportul?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Raspunsul la obiectiunile formulate sunt document separat care completeaza raportul de expertiza. Daca este de acord cu obiectiunile formulate (greu de crezut, dupa parerea mea daca raportul a fost intocmit cu profesionalism), raspunsul la obiectiunile formulate sunt ultimele mentiuni/ concluzii la raport ale expertului desemnat.
Expertii parte pot sau nu sa fie de acord cu parerea expertului desemnat, mentionata in raspunsul la obiectiunile formulate. Daca sunt de acord, semneaza alaturi de expertul desemnat, raspunsul la obiectiunile formulate. Daca nu sunt de acord, intocmesc un document separat, de raspuns la obiectiunile formulate, in care isi sustin documentat punctul de vedere.