avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM perioada determinata si concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM perioada determinata si concediul medical

Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti daca o persoana cu CIM pe perioada determinata se afla in concediu medical (din motive legate de sarcina) in momentul in care ii expira CIM, concediu medical care a inceput cu cateva zile inainte de data expirarii CIM beneficiaza de prevederile art. 60 din codul muncii?
Mai exact - este angajatorul obligat sa-i prelungeasca contractul cu perioada de timp pentru care este in concediu medical?
Se tine cont de art. 60 din codul muncii (litera a si/sau c)?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 14:58, 7 Noiembrie 2009
Concediul medical suspenda contractul individual de munca ,, indiferent daca este pe perioada determinata sau nedeterminata.
Da, ii prelungiti contractul de munca.
multumesc pentru raspuns
daniela vorovenci a scris:

Concediul medical suspenda contractul individual de munca ,, indiferent daca este pe perioada determinata sau nedeterminata.


1. Este adevarat, CIM este suspendat pe perioada concediului medical, dar nu se prelungeste perioada pentru care a fost incheiat CIM pe perioada determinata.
2. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept, conform Codului muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
j) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
3. Daca are certificat medical pe o perioada care depaseste valabilitatea CIM, restul perioadei se plateste de Casa de Asigurari de Sanatate. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.


Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna Ziua,

As dori sa va intreb daca am CIM pe perioada determ., respectiv pana la data de 30 dec.2009, dar sunt insarcinata...ce se intampla cu CIM. Mai nou mi-au facut carte de munca dar nu stiu daca incepand cu 1 ianuarie ma trec pe perioada nedeterminata. Idee este ca am o sarcina cu probleme si trebuie sa stau in concediu medical ( repaus la pat) pana intru in prenatal.
Spuneti-mi se poate sa-mi acorde medicalul..eu fiind in luna a2-a si pana in decembrie..apoi intru in prenatal? Imi vor suspenda contractul pana nasc + cei 2 ani de ingrijire din momentul in care aduc medicalul( pentru sarcina) sau ma vor da afara?

Astept raspunsul dvs. urgent! Multumesc!

Alte discuții în legătură

Insarcinata, cu statut de somer Andrea1975 Andrea1975 Sunt somera pana in luna ianuarie 2011. Acum sunt insarcinata in luna a doua. Doctorul mi-a pus diagnostic cod 15 - Risc maternal, trebuie sa stau la pat cel ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie cic ioneasca84 ioneasca84 buna ziua lucrez in invatamant si sunt insarcinata ar tb sa nasc pe la jumatatea lui septembrie intrebarea este imi trebuie continuitate la post pt a putea ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal livialavinia livialavinia Buna ziua, Sunt angajata la o societate comerciala de 1 an si 5 luni, cu contract de munca pe durata determinata, acesta urmand sa expire in 30.11.2013. ... (vezi toată discuția)