avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA

Daca vand/cumpar un autoturism, RCA-ul se poate transmite catre noul proprieter sau trebuie facuta din nou o alta polita. Cea actuala are 2 luni si este pe un an de zile. Multumesc
Cel mai recent răspuns: jenicaprod , utilizator 09:43, 21 Aprilie 2015
Daca vindeti masina se poate recupera de la asigurator o parte din prima de asigurare.

Ord. CSA 14/2011

Art. 31. - (1) Pentru vehiculele care se radiază din circulaţie sau pentru care
asiguratul transmite dreptul de proprietate în perioada de asigurare
, prima de asigurare
aferentă perioadei cuprinse între data începerii şi data încetării răspunderii
asigurătorului RCA se calculează prin însumarea primelor lunare stabilite în tariful de
prime al asigurătorului RCA, corespunzător numărului de luni întregi de asigurare
cuprinse în perioada de valabilitate a asigurării. Perioada mai mare sau egală cu 15 zile
calendaristice se consideră lună întreagă.
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1), asigurătorul este obligat să restituie
asiguratului, la cererea scrisă a acestuia, însoţită de documentele doveditoare, diferenţa
dintre prima de asigurare plătită şi cea calculată
conform alin. (1), numai în cazurile în
care nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în
perioada de valabilitate a asigurării. În cazul în care asigurătorul RCA este obligat la
plata unor despăgubiri pentru evenimente acoperite prin poliţa de asigurare,
asigurătorul este îndreptăţit să recupereze de la asigurat prima de asigurare restituită
acestuia la cerere.
Pai ori vindeti ori cumparati ? Hotarati-va ! Daca vindeti puteti recupera diferenta de prima, daca cumparati si fostul proprietar doreste sa va lase asigurarea puteti circula pana expira sau pana va faceti alta pe numele dvs !
Daca circulati cu masina pe numele actualului poroprietar fara sa o inscrieti pe numele dv puteti circula cu asigurarea pe numele lui.In momentul in care ,mergeti la Politie sa va inscrieti masina pe numele dv si asig trebuie sa fie tot pe numele dv
@amdauna. Are importanta daca vand sau cumpar? Eu am pus o intrebare sa ma edific: Daca vand pot transmite...., daca o cumpar pot sa o preiau? Este vorba despre polita de asigurare, normal. Asta ma interesa. Cred ca este simplu de inteles.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
jenicaprod, utilizator
Eu cred ca ti-am dat si explicatia de ce este diferenta !
Si iti mai explic o data sperand ca nu ma vei trage de urechi pentru ca nu cunosti dumneata legislatia sau mai bine zis nu o intelegi !

Daca vinzi ai optiunea sa ii lasi asigurarea cumparatorului si este valabila pana isi face el alta pe numele lui cand transcrie masina in acte. Totodata ai dreptul sa nu ii lasi asigurarea si sa il obligi sa isi faca asigurare pe numele lui care ar fi perfect valabila atata timp cat exista un act sub semnatura privata care sa ii ateste acestuia calitatea de nou proprietar .
Daca cumperi este la dispozitia vanzatorului care are cele doua optiuni de mai sus , deci nu esti tu in masura sa decizi.
Din cauza asta te-am intrebat daca VINZI sau CUMPERI , ca sa iti pot raspunde la obiect ! Banuiesc ca un raspuns scurt DA/NU nu te ajuta cu nimic !

Daca nu ai inteles nici acum sa nu mai imi ceri explicatii suplimentare pentru ca nu iti mai dau .
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
Constantin Popovici, Consultant asigurari

Alte discuții în legătură

Recuperare rca Chinezul Chinezul Buna ziua, In urma cu 3 saptamani am vandut masina cu optiunea de a nu pastra numerele si, in incercarea de a recupera RCA-ul, m-am lovit de refuzul companiei ... (vezi toată discuția)
Polite rca Diana2209 Diana2209 Buna ziua, Am si eu o speta in legatura cu o polita RCA. Pentru aceeasi masina am doua polite valabile. Diferenta dintre ele este de o zi. Prima polita am ... (vezi toată discuția)
Restituire polita rca in cazul vanzarii autovehiculului andreea_p2212 andreea_p2212 Am incheiat o polita rca la un autovehicul si am vandut-o inainte de a o inmatricula. Asiguratorul nu vrea sa restituie polita pe motiv ca nu am inmatriculat-o ... (vezi toată discuția)