avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM pensionare caz de boala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM pensionare caz de boala

Buna ziua!
Un salariat a avut concediu medical pana in data de 19.03.2015, si in urma indeplinirii conditiilor pentru pensionare pentru caz de boala , i s-a emis o decizie de medicala asupra capacitatii de munca, prin care se constata pierderea in totalitate a capacitatii de munca.
Salariatul a adus aceasta decizie la societate in data de 07.04.2015, iar de la Casa de pensii i s-a comunicat ca pentru a i se emite decizia de pensionare tb sa i se faca de la societate decizia de incetare a CIM.
Intrebarea mea este cu ce data ii fac incetarea, daca ultima zi de concediu medical a fost 19.03.2015 iar decizia medicala asupra capacitatii de munca are data de inregistrare 01.04.2015.
In decizie se specifica data ivirii invaliditatii 17.09.2013
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
Ecaterinas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 8 Aprilie 2015
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


2. Aadar ii puteti inceta contractul individual de munca (CIM) cu data de 01.04.2015, cand vi s-a comunicat decizia medicala.
Din 19.03.2015 si pana in prezent cum a figurat salariatul?

Daca in 07.04.2015 a venit cu decizia respectiva, atunci aceasta este data incetarii c.i.m.

Insa avand in vedere prevederile HG 500/2011, angajatorul este pasibil de sanctiune contraventionala pentru netransmiterea in termen a REVISAL-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala hogye lavinia hogye lavinia Ce pasi trebuie sa intreprinda o societate dupa ce primeste de la angajat decizia medicala de incapaciate de munca ? (vezi toată discuția)
Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)