avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neindeplinirea conditiilor antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neindeplinirea conditiilor antecontract

Buna ziua!
Am incheiat un antecontract cu o firma pt constructii pt realizarea unui apartament intr-un complex rezidential. "Art.6. Părţile se obligă să se prezinte în faţa notarului public pentru semnarea şi autentificarea contractului de vânzare cumpărare la data de 31.12.2008, în cazul în care lucrarea a fost finalizată. Pentru motive neimputabile promitentei-vânzătoare, termenul de mai sus se prelungeşte cu încă 120 (osutădouăzeci) de zile calendaristice." Acest termen a fost depasit din toate punctele de vedere. Deasemenea constructia se afla intr-un proces destul de lung de stagnare. Am achitat ataa avansul cat si suma integrala conform prevederilor stabilite in antecontract.
Ce solutii am in mod real in acest moment?
"Art.14. În cazul în care promitenta-vânzătoare refuză nejustificat să se prezinte în faţa notarului public pentru perfectarea contractului de vânzare-cumpărare la data prevăzută la cap.III, art.6, sau perfectarea contractului de vânzare-cumpărare nu este posibilă în condiţiile şi la termenul limită prevăzut de prezentul antecontract din motive ce îi sunt imputabile, promitenta-vânzătoare va restitui promitentului-cumpărător suma plătită de acesta cu titlu de AVANS şi tranşele deja achitate, la care se adaugă penalităţi de întârziere de 0,01 % pe zi de întârziere calculate la data prevăzută în cap. III, art.6. Această sumă va fi plătită la cerere promitentului-cumpărător în termen de maxim 90 zile, cu această ocazie promitentul-cumpărător renunţând la cumpărarea imobilului susmenţionat."
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 21:04, 24 Iunie 2009
Am primit scrisoare de instiintare asupra intarzierii de 120 zile, insa si acest termen a fost depasit.
Daca va intereseaza imobilul, formulati o actiune prin care sub sanctiunea unor daune sa-l obligati la a face constructia promisa. In cazul in care veti alege rezilierea contractului si veti fi in concurs si cu alti promitenti-cumparatori care vor solicita restituirea sumelor platite ca avans ori pret, imi este teama sa nu fiti confruntata cu insolvabilitatea promitentului-vanzator.
Gabriel S a scris:

Daca va intereseaza imobilul, formulati o actiune prin care sub sanctiunea unor daune sa-l obligati la a face constructia promisa. In cazul in care veti alege rezilierea contractului si veti fi in concurs si cu alti promitenti-cumparatori care vor solicita restituirea sumelor platite ca avans ori pret, imi este teama sa nu fiti confruntata cu insolvabilitatea promitentului-vanzator.

Mai mult ca orice imi doresc o rezolvare amiabila cu promitentul-vanzator. Situatia financiara actuala fiind un inconvenient pt toata lumea. Imobilul este alcatuit din 2 corpuri, primul este in proces de finalizare, insa cel care ma intereseaza, este inca in faza de tencuit.
Daune care mi se par juste ar fi plata chiriei pt lunile suplimentare in care voi fi nevoita sa stau, sau eventual asigurarea unui camin pana la finalizarea lucrarilor. Poate privesc situatia putin irealist, insa macar atat mi se cuvine dupa ce am platit totul la timp.
Va multumesc pt interesul acordat!
Este corect ce spuneti dar antecontractul pomenit, are clauze dezavantajoase pentru dvs.
Uitati-va numai la penalitatea aia de 0,01%%zi de intarziere dupa alea 120 zile .
Pai la banca cat ar fi trebuit sa plateasca pentru un credit la valoarea sumei achitate de dvs.?
Daunele de care faceti dvs. vorbire sunt pentru repararea unui prejudiciu pe care urmeaza sa-l dovediti, si anume plata unei chirii ulterior datei limita de predare asumate de promitentul-vanzator. Daunele la care m-am referit eu sunt legate de intarzierea promitentului-vanzator in predarea imobilului catre dvs. asa cum s-a obligat. Acestea din urma sunt considerate daune cominatorii, se determina pe unitate de timp (zi/luna/an) si plata lor curge pana cand promitentul-vanzator isi realizeaza obligatia contractuala fata de dvs. Pe langa aceste daune interese cominatorii, promitentul-vanzator poate fi obligat si la plata unei amenzi civile in favoarea statului, calculata in raport de zilele de intarziere pana la executarea obligatiei de a face. Nu este necesar ca daunele cominatorii sa fi fost prevazute in contract. Daunele cominatorii pot fi cumulate cu daunele interese rezultand din prejudiciul adus de suportarea de catre dvs. a platii unei chirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare antecontract cumparare imobil dia_simona dia_simona buna ziua! As dori sa imi dati un sfat cu privire la un antecontract de vanzare-cumparare. Antecontractul a fost intocmit la 21.07.2006. "Promitentii ... (vezi toată discuția)
In calitate de cumparator promitent, am incheiat un antecontract ... io@navmar.eu io@navmar.eu In calitate de cumparator promitent, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare imobil prin care se stabileste ca termen de incheiere a contractului de ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)