avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... baza calcul pensii pt timp partial intr-o luna cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

baza calcul pensii pt timp partial intr-o luna cu concediu medical

Buna ziua, am nevoie de opinia Dvs. pt urmatoarea situatie: am o angajata cu timp partial de 4 ore si care a fost in medical o luna intreaga. Baza de calcul pt pensii ar fi :"salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională" Dat fiind ca lucreaza timp partial , nu se considera jumatate din salariul minim?
Cel mai recent răspuns: emir , utilizator 11:20, 27 Aprilie 2010
calculul pentru concediu medical se face in functie de ultimele 6 luni, diminuate daca are 4ore/zi, baza calcul pensii este corespunzatoare
Asa mi se pare si mie normal numai ca in aplicatia "oficiala" pentru raportare baza de calcul pentru perioada de concediu medical este reprezentata de salariul mimin brut. Cu alte cuvinte indiferent ce fractiune de norma ai in contract, contributia salariatului pentru pensii va fi invariabil 63 (conform calculului programului de raportare-600*10.5/100). Pot aparea situatii hilare (am intalnit un caz in care salariul net al unui angajat cu fractiune 1/8 aflat toata luna in CM a devenit negativ din cauza retinerii de la pensii). Problema e ca nu se pot raporta contributiile decat dupa modelul lor iar in momentul in care o anumita data nu respecta sablonul lor, declaratia va fi respinsa. Asa ca...ce-i de facut?
Intr-adevar nu este normal. Atata timp cat fractiunea de norma este luata in calcul la stabilirea salariului, ar trebui luata in calcul si la plata contributiilor pe perioada incapacitatii de munca. Nici eu nu am gasit unde este specificat exact faptul ca salariatului i se va calcula contributia la valoarea unui salariu minim aferent programlui redus si nu la valoarea unui salariu minim aferent programului normal. Am gasit cateva informatii in link-ul de mai jos
www.avocatnet.ro/content/art...
Dar poate s-a mai lovit cineva de aceasta situatie si ne va spune mai multe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm .Stanciu .Stanciu Concediu medical diminueaza contributia la pensie? (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Cas la concediul la concediul pentru sarcina si lauzie lory83_ro lory83_ro Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu retinerea cas pentru concediul medical de sarcina si lauzie,atat la angajat cat si la angajator. Caz concret:eu ... (vezi toată discuția)