avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... lntreruperea prescriptiei extinctive
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

lntreruperea prescriptiei extinctive

Factura a fost emisa la data de 28.10.2011.
La data de 31.12.2011 debitorul confirma pe email debitul. Ulterior, la insistentele contabilei, solicita tot pe email amanarea pana in februarie 2012, apoi promite plata in martie 2012, urmand ca in 2013 la solicitarea contabilei de a semna si trimite pe fac extrasul de cont si de a plati datoria raspunde "le trimit pe amandoua"(29.01.2013). Toate discutiile au fost facute pe email.
La data de 07.02.2013 s-a introdus actiune privind somatia de plata care a fost respinsa ca nelegal timbrata.
La data de 06.06.2013 s-a introdus cerere de valoare redusa, a carei judecata s-a suspendat, intrucat debitorul nu era de gasit la adresa stiuta, iar creditorul n-a dorit sa plateasca un curator pentru debitor, asa cum prevede procedura.
la data de 06.04.2015 s-a constatat intervenirea perimarii.
la aceasta data se mai poate face actiune impotriva debitorului? Poate fi considerata prescriptia intrerupta?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:01, 23 Aprilie 2015
Potrivit Art. 2537 din Noul Cod Civil:

,,Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;"

După opinia mea, în ipoteza în care se poate demonstra faptul că adresa de e-mail aparţine debitorului, acest lucru lucru echivalează cu o recunoaştere a dreptului deţinut de către creditor, fiind incident cazul de întrerupere instituit de art. 2537 pct. 1 din NCC.

Precizez că factura în discuţie este emisă ulterior intrării în vigoare a Noului Cod Civil, dispoziţiile acestui act normativ fiind aplicabile cu privire la raporturile juridice izvorâte din factura sus-menţionată.


Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2015
Avocat Leonard Duțulescu, Avocat
Daca din corespondenta purtata rezulta explicit recunoasterea datoriei atunci a operat intreruprea prescriptiei potrivit art.2.537 pct.1 NCC.Din cele prezentate de dvs.nu rezulta foarte clar daca la data de 29.01.2013 a recunoscut explicit datoria ce inseamna le
"trimit pe amandoua?", se refera si la datorie, adica la plata sumei respective?
Contabila: "Nu am primit nici extrasul de cont si nici banii"
Debitor: " Le trimit pe amandoua."
Problema mea este daca ma pot folosi de aceasta conversatie pe email pentru a demonstra ca debitorul isi recunostea datoria.N-as vrea sa incep o noua actiune si sa mi-o respinga ca prescrisa.
În mod cert există anumite complete care vor fi de acord că a operat întreruperea prescripţiei extinctive a dreptului material la acţiune, în ipoteza în care veţi demonstra, prin orice modalitate, că adresa de e-mail aparţine debitorului.

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescriptiei. cazuri igor_drangoi igor_drangoi Art. 2532 din Noul Cod Civil, prevede cazurile generale de suspendare a prescriptiei. La alin. 10, din acelasi art. se prevede \"in alte cazuri prevazute de ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriptie vladmm12 vladmm12 BUna ziua, Daca in 2010 e incheiat un contract de imprumut intre doua persoane fizice cu termen de restituire in acelasi an si restituirea nu se face dar in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia extinctiva aleodor27 aleodor27 Un extras de cont ce a fost primit prin posta de debitor poate fi o cauza de intrerupere a prescriptiei extinctive? Dar o notificare trimisa si primita in ... (vezi toată discuția)