avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu preaviz

Buna ziua. Lucrez de un an de zile in cadrul unei firme mici.am lucrat ore suplimentare si nu mi s.au platit apoi mi.am bagat demisia. Mi.au aprobat.o doar cu preaviz de 20 zile lucratoare, cum este in contract. Lucrez o si cu o zi. De cand am intrat in preaviz stau doar 8 ore 5 zile pe saptamana.. Pot pleca direct? Ei imi cer ca prima si a doua zi de paste sa le lucrez. Nu mi se pare inregula...daca sunt in ptreaviz...astea sunt zile nelucratoare. Sunt obligata sa stah la cheremul lor?pe langa faptul ca sunt niste oameni cu care nu se poate vorbii, la ei totul se rezuma la scandal....sincer nu asi mai venii deloc...dar parca nici sa plec nu ar fi frumos...dar parca si prea urat se poarta. Nu stiu decat ca eu de paste nu asi lucra...dar nu stiu cum sta defapt legea.
Cel mai recent răspuns: ginad0888 , utilizator 19:39, 9 Aprilie 2015
1. Art.139 c.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
.....

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

2. In speta, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza
Puteti sesiza ITM-ul daca va obliga sa veniti la munca in aceste zile.
Va multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele de libere si sarbatori gogu148 gogu148 buna ziua : lucrez ca paznic 2 nopti lucrate cu 2 nopti libere atat eu cat si colegul meu muncim si zilele de sarbatoare cat si in zilele libere date de ... (vezi toată discuția)
Patronii sunt obligați sa dea liber salariaților cand sunt sãrbãtori legale? Florina18 Florina18 Salariatii societatilor comerciale primesc zile libere cand sunt Sărbători legale? (vezi toată discuția)
Liber de pastele catolic buubu buubu Buna seara, apartin cultului religios romano-catolic, iar pe 27 Martie 2016 este Pastele catolic. Actuala companie pentru care lucrez sustine ca daca eu voi ... (vezi toată discuția)