Buna seara, apartin cultului religios romano-catolic, iar pe 27 Martie 2016 este Pastele catolic. Actuala companie pentru care lucrez sustine ca daca eu voi primi acea zi libera de pe 28 martie, celelalte persoane se vor simti discriminate. Astfel ca, nu doar mi s-a luat dreptul la ziua libera, dar nu imi este permis nici macar sa iau doua zile fara plata. Mentionez ca este o companie internationala ce are contact cu clientii din Europa, iar zilele acestea nu vom avea prea mult de lucru.
Intrebarea mea este: ce se poate face in acest caz, voi putea beneficia de acea zi libera platita sau neplatita in vreun fel?
Va multumesc.
1. Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
... - prima si a doua zi de Pasti;
...
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Trebuie sa vi se acorde zi libera, in caz contrar sesizati ITM-ul.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.