avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie alimentara

Buna ziua,

Pentru plata pensiei alimentare/de intretinere, in cuantumul care este stabilit de legislatia in vigoare, aceasta este calculata din venitul lunar de baza - adica din venitul pe care o persoana o realizeaza din salariul de incadarare pentru 8 ore pe zi- sau din acesta plus orele suplimentare? Varianta a doua cu orele suplimentare nefiind constanta, adica difera orele suplimentare de la o luna la alta.

Va atasez un fragment dintr-un raspuns pe care l-am gasit pe [ link extern ]

In stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru minori, instanta ii asigura minorului un venit lunar minim, asigurat de catre parintele caruia nu ii este incredintat.
Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat. De asemeni, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinrere in momentul curent.
Trebuie inteles inca de la inceput, de catre ambii parinti ca pensia de intretinere este un drept al copilului, nu al parintelui care il creste. In consecinta, acest drept nu este moral sa fie inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor din casatorie (partaj) sau alte tipuri de intelegeri.
La calcularea cuantumului pensiei de intretinere nu se iau in considerare decat veniturile obtinute, nu si cele intamplatoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:36, 11 Aprilie 2015
In principiu, se va raporta la venitul constant. Dar daca si plata orelor suplimentare este constanta, va putea aprecia instanta in ce masura pot fi avute in calcul la stabilirea pensiei.
Daca venitul difera de la o luna la alta, cereti sa se stabileasca in procent, iar acesta se va aplica la tot venitul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru al doilea copil tutu12 tutu12 ..pentru recalcularea si ..stabilirea pensiei alimentare pentru cel de-al doilea copil , care este salariul care se ia in calcul tindu-se cont ca tatal ... (vezi toată discuția)
Marirea pensiei de intretinere! rockade rockade Buna ziua!Astazi am avut proces pentru marirea pensiei de intretinere a fiicei mele.Cat va obtine daca tatal ei are un salariu net mediu de 4.200 lei dar mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara chiriac laurentiu chiriac laurentiu sunt divortat si cu prima sotie am un copil si m-am recasatorit.Cu actuala sotie am un copil si vreau sa stiu daca sunt obligat sa platesc pensie alimentara ... (vezi toată discuția)