avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia Locala ... sau Rutiera Romana

Am gasit un comentariu interesant:

Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ? Si daca nu opresti....?
Cei de la politia de frontiera mai fac semne si acestia (desi nu esti in punct de frontiera-vamal) ci pe drum national sau european ce faci opresti ?
Daca citesti cu atentie legile, multi au \"dreptul\" sa te opreasca, dar numai politistii de la circulatie te pot sanctiona ca nu ai oprit.
Deci.......daca esti gutufan si ai oprit, te mai mananca undeva si le dai si actele......sa nu fi mirat daca ti-o iei.
Si inca ceva, din ce stiu \"localii\" nu au voie sa-ti ridice nici masina fara un politist de la rutiera langa ei (care sa ateste ca intradevar ai incurcat circulatia).


Deci pe laga intrebarile / afirmatiile de mai sus cine are dreptul sa ne opreasca in trafic ?

(Am inteles din studiul legilor Politiei Locale ca au voie sa ne opreasca doar pe stationare/ oprire acces interzis sau depasire tonaj dar nu au voie sa ne sanctioneze pentru alte incalcari ale legii.)

Avem dreptul sa legitimam politistul care ne opreste si daca nu e de la rutiera putem pleca linistiti ?


Art. 2. - Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale In cazul In care constata Incalcari ale acestora.



Art. 29. - (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara In conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.


(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale Indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza In imediata apropiere a unitatilor de Invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.



(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.



(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera






Cineva are alta parere:


Nici macar politia rutiera nu are dreptul sa te opreasca in trafic fiindca asa i-a recomandat horoscopul.Trebuie sa fie indeplinite cateva conditii,de genul:
-ordin de servici de genul:" agent Icsulescu face control in trafic in data de xx august 2013,pe drumul judetean 111D la km 23+400,intre orele xx-yy"(sau in localitatea X strada Y);
-cand constata o contraventie/infractiune-o aripa lovita,un far spart,fara centura,etc;
-cand primeste informatia ca o masina de anumita culoare a participat la savarsirea unei infractiuni;
si altele de genul acesta.
Nici macar poltia paza si ordine nu te poate opri sa te legitimeze ca pieton fara motiv intemeiat.Nu se exista teoretic sa te legitimeze aiurea.Legea exista,ca nu e cunoscuta e alta mancare de peste.Sunt politisti aici ,sa spuna daca mint!La fel e si la rutiera,trebuie motiv intemeiat sa te opreasca.
Deci politia locala nu are dreptul sa te opreasca in trafic(exceptie control mixt) fara sa fi facut ceva,doar sa demonstreze cine-s ei.
Cum bine a citat cineva mai sus,au obligatia sa constate contraventii,nu dreptul sa controleze traficul.


Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
icoman, utilizator
Este vorba de cel local, bineînțeles și v-ați dat seama cu o postare înainte. Polițistul local are voie sa te oprească doar pentru acele contravenții specificate în legea 155/2010, referitoare la codul rutier. Sunt contravenții constatate doar pe raza localității respective .Puteți însă să procedați cum doriți dacă totuși credeți că nu are nici o putere legală, fiecare își asumă.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
latka, utilizator
Ce nu ati inteles?!...Conform prevederilor, nu le mai enumar, o.u.g.195, numai politistul rutier, din cadrul m.a.i., are dreptul sa aplice sanctiuni, in baza acestei ordonante.. Este greseala primarilor ca, prin intermediul consiliilor locale/generale, nu au dat hotarari, raportate la o.u.g.195, la art.7 din leg.155, prin care, localii sa poate sa aplice sanctiuni, cu aceasi valoare, pentru aceleasi abateri, dar fara sanctiunea cu puncte penalizate....Va dau exemplu, Decizia 37, asemanatoare, in unele ,,puncte,,, cu leg.12/1990...
Ne depaseste discutia,
Este necesara interventia unui avocat specializat care poate sintetiza cel putin informatia prezentata mai sus de dl Decebal58, si care poate confirma sau infirma pozitia politistiilor locali.

Eu inteleg ca de fapt nu au nici o putere legala pentru oprire/sactionare daca primaria nu a emis acele hotarari (despre care nici nu stiam ca trebuie sa existe....) ..

Asteptam un raspuns de la un avocat care intelege ambiguitatea legala in care coexistam ca natie.

Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
icoman, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi vine sa rid, nu e nimic ambiguu si e scris totul negru pe alb. OUG 195/2002 confera drepturi mult mai largi, doar pe un domeniu, unor politisti specializati,domeniul fiind cel rutier, fara limitare geografica.
Legea politistilor locali, respectiv 155/2010,aparuta dupa cum se vede ulterior codului rutier, limiteaza geografic aria de responsabilitate si competenta a acestor politisti si,in domeniul rutier, da dreptul acestora sa constate (si bineinteles sa opreasca si sa legitimeze) doar citeva abateri de la codul rutier, care sunt expres precizate in aceasta lege, nu e nevoie sa mai existe hotariri de CL.
Nu rezulta de nicaieri ca politistul local nu are voie sa opreasca in trafic soferii, daca ei comit abateri de genul ala in localitatile unde sunt acei politisti, cum la fel de bine rezulta ca nu in orice situatie politistul local se poate substitui celui rutier, dupa cum bine a constatat ICCJ in 2017,cind a transat chestiunea legata de dreptul de a sanctiona sau nu neprezentarea in urma unei citatii. E clar, doar politistul rutier are prin lege un asemenea drept in domeniul rutier.

Asta e tot, si cine sustine alte bazaconii, ca politistul local nu te poate opri, legitima si sanctiona pentru o oprire ilegala,in localitatea unde are aceste atributii, poate sa faca experimenteze pe pielea lui si sa vada in instanta cine are dreptate, pentru ca in lege nu e mentionata nicaieri ca e vreo astfel de posibilitate.

Capitolul V - Drepturile si obligatiile politistului local
Art. 20
(1) In exercitarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul local are urmatoarele drepturi principale:
f) sa foloseasca forta, in conditiile legii, proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu;
g) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;
h) sa conduca la sediul politiei locale sau al unitatilor/ structurilor teritoriale ale Politiei Romane pe cei care prin actiunile lor pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica ori alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii. Verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 12 ore din momentul depistarii, ca masura administrativa.
(2) Pentru exercitarea atributiilor de serviciu, politistii locali au acces, in conditiile legii, la bazele de date ale Ministerului Administratiei si Internelor. In acest scop, politia locala sau unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala, dupa caz, si structurile abilitate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor incheie protocoale de colaborare in care se reglementeaza infrastructura de comunicatii, masurile de securitate, protectie si de asigurare a confidentialitatii datelor, nivelul de acces si regulile de folosire.
,,latka,,, sigur sunteti local...numai localii nu pot ,,citii,, si interpeta o lege...in speta o.u.g.195/2002R, in care se specifica clar, cine are dreptul de aplica sanctiuni, in baza acestei ordonante.
Localii, pot ,,aplica,, sanctiuni, numai in baza legeii 155/2010, dar pentru a ,,aplica sanctiuni,, in baza acestei legi, o pot face numai in baza unei Hotarari a Consiliului Local/General, care sa fie in concordanta cu sanctiunile din o.u.g.195/2002R, cu exceptia punctelor de penalizare.
Daca legiutorul vroia altfel, in ultimii 8 ani, a mai fost modificata o.u.g.195, dar nu au fost ,,trecuti,, si localii, nici macar pentru sanctiunile pe care le pot(nu le pot)aplica in baza Leg.155/2010.
Primarii, prin consiliu, ar trebui sa emita aceste hotarari si pentru a fi siguri ca, totul este in regula, ar trebui, dupa aprobare in consiliu, sa solicite un punct de vedere/avizare, Brigazii de Politie Rutiera.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Decebal58, utilizator

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Puteti sa mi spuneti ? metulica metulica va rog sa mi spuneti daca politia locala poate aplica sanctiuni contraventionale pentru oprire interzisa in baza legii 155/2010 cu motivarea ca sanctiunea a ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu metulica metulica as vrea sa stiu daca politia locala poate aplica sanctiuni pentru oprire interzisa iar ca motivare pe pv de contraventie scriu ,,conf OUG 195/2002 PRECIZEZ ca ... (vezi toată discuția)