avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Modalitatea corecta de calcul PENALITATI DE INTARZIERE
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Modalitatea corecta de calcul PENALITATI DE INTARZIERE

Daca intr-un contract sunt stipulate penalitati pentru intarzierea efectuarii unei plati, in situatia in care data scadenta este data de 1 ale lunii respective iar data intrarii banilor in contul creditorului este data de 3 ale aceleasi luni, acesta din uram poate calcula penalitati pentru o zi sau pentru doua zile de intarziere. Daca raspunsul este pentru 2 zile care sunt acestea? Data de 1 si 2 sau 2 si 3? Care este baza legala pentru includerea sau neincluderea datei scadentei si/sau datei primirii platii in calculul numarului de zile la care se vor aplica penalitatile?
Va multumesc anticipat pentru opinia voastra!!!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:09, 26 Iunie 2009
materia: penalitatile se calculaza fie in conformitate cu clauza penala stipulata in contractul dvs., pentru intarziere; fie in temeiul legii ( OG 9/2001-privind dobanda legala).
penalittile e calculeaza fie si pentru o zi daca s-a depait data scdenta.

ex. in data de 1.06. s-a implinit termenul de scadenta, din data de 02.06 puteti calcula penalitati/dobanda legala ( functie e ceea ce ati agreat prin contract)

In speranta ca v-am fos de ajtor, va urez mult succes!
Va multumesc mult pentru raspuns!
Insist totusi in a va cere opinia cu privire la calculul penalitatilor si pentru ziua 3, zi in care debitul a ajuns in contul creditorului?! Cunoasteti o baza legala pentru includerea sau neincluderea zilei in care se primeste plata datoriei in calculu penalitatilor?
Cu multumiri!
poate va ajuta sa va lamuriti argumentul ca debitorul este liberat de plata datoriei in momentul in care banii au intrat in contul creditorului, nu data la care acesta face plata.

in cazul expus de dvs. eu cred ca e vorba de 1 zi de intarziere. data de 1 nu poate fi luata in calcul, intrucat daca s-ar fi achitat pana la ora 24, debitorul ar fi considerat ca a platit suma la scadenta.
nu poate fi luata in calcul nici data de 3, cand au intrat banii in cont, pentru ca aceasta este ziua cand debitorul a fost liberat de plata obligatiei principale. ramane ziua de 2, pe care eu o consider ca fiind singura de intarziere.

Sunt de acord cu dvs. Asa am gandit si eu. Ramane insa intrebarea daca exista un fundament juridic pentru aceasta abordare?!
Multumesc!
Eu as include si ziua de 01 . In fond aceasta este data scadentei, adica data la care banii trebuiau sa ajunga la creditor si acesta sa se poata folosi de ei . Neputandu-se folosi de acesti bani la data respectiva sufera un prejudiciu, fiind in imposibilitate de a-i fructifica. Data de 3 nu intra la zile penalizare la acea data creditorul intrand in posesia banilor si avand posibilitatea fructificarii acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere lavi68 lavi68 Daca in cazul unui contract comercial nu este specificat in mod expres modul de calcul al penalitatilor (procentul si data), exista cadru legal care sa arate ... (vezi toată discuția)