Va semnalez un caz ciudat desprins din telenovele unde protagonisti sunt doua persoane in varsta si "copilul" acestora, adult in jurul varstei de 40 de ani.
In acest moment batranul se afla pe patul de moarte iar sotia sa, care are ceva antecedente in a cheltui mosteniri, se pregateste sa mai dea o lovitura in defavoarea copilului ei.
Treaba sta in felul urmator.
Asa cum spuneam mai sus, batranul se afla acum pe "ultima suta de metri" in sensul ca are cancer in metastaza. Nu mai misca, nu mai vorbeste, abia mananca si se pare ca in vreo 2 luni va trece in nefiinta.
La nivel de familie, se stie ca are bani pusi deoparte insa ea, sotia, spune ca nu exista asa ceva, desi de-a lungul anilor au fost discutii in acest sens pe marginea anumitor sume care se puneau periodiuc la banca...
Mai mult, de curand, intrebata fiind daca se poate descurca in caz de deces, daca stie unde si la ce banca are cont sotul ei, aceasta a ramas suprinsa de intrebarea pusa, fastacindu-se, spunand ca un copil mic prins cu cioara vopsita ca nu exista asa ceva, pe scurt tradand ceva.
Acum as avea mai multe intrebarri daca imi permiteti...
1. Cum poate afla fiul acestora daca tatal lui are bani?
2. Cum ii poate scoate? Sau cum poate avea acces la ei?
3. De fapt cine are drepturi in acest moment asupra banilor din cont si cine va avea dreptul dupa moarte, daca nu cumva acestia se vor "evapora" in perioada imediat urmatoare?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Daca tatal nu poate vorbi iar mama este potrivnica nu are de unde afla unde isi tine banii. Poate doar daca gaseste niste extrase de cont prin casa.
2 Nu ii poate scoate decat in cazul in care este imputernicit. Cum nu cunoaste unde se afla banii este clar ca nici nu va acces la ei si nici ii va putea scoate.
3. Acum drept nu are decat titularul si eventualul imputernicit.
Daca mama este imputernicita aceasta ii poate scoate inainte de deces si nu vor mai putea fi adusi in masa succesorala.
Imputernicirea (daca exista) inceteaza odata cu decesul titularului astfel ca dupa deces numai mostenitorii vor avea drept asupra banilor.
In momentul deschiderii succesiunii se poate constata si daca a existat vreun testament.
Multumesc pentru raspuns... Totusi, incerc sa fiu punctual la mesajul dumneavoastra.
1. Cu siguranta a facut "ordine" printre acte, dovada ca in perioada aceasta arunca cu bani. Asta confirma faptul ca batranul are ceva pus deoparte asa cum s-a vehiculat in ultimii ani.
2. Se pare ca (din pacate) sotia acestuia este imputernicit. Altfel spus, cam face ce vrea.
3. Nu stiu sa existe vreun testament deoarece nu este genul care sa faca asa ceva, insa treaba cu mostenitorii, actiune deschisa dupa deces, pare ca da anumite sperante, desi este dureros sa se constate ca au existat candva niste bani.
Seara buna si inca o data va multumesc pentru mesaj. Tocmai am dat mai departe.
Drept de mostenire
tambur
Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la plamani iar in ultima faza cand era in metastaze i-a facut o imputernicire la un copil de-al sotiei acesta fiind din ... (vezi toată discuția)