Lucrez la un spital de stat si personalul medical inferior (brancardierii si ingrijitoarele) a beneficiat de marirea salariului minim pe economie!Toti,indiferent de vechime, au primit suma de baza de 975 ron,la care se adauga sporul de 15% ture de noapte si plata orelor efectuate in zilele de sarbatoare! Nicaieri insa nu se face vre-o diferentiere dupa vechimea in munca,salariile nete fiindu-le diferentiate doar de orele de sarbatoare !Este normal ca si ala de munceste de 30 de ani si cel angajat de o luna sa aiba acelasi venit net? De ce a disparut sporul de vechime?
Problema calculului salariilor la unitatile bugetare este discutabila .
Hg 1091/2014 prevede ca , salariul de baza conform incadrarii nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe economie pentru cei din sectorul bugetar.
Probabil, asa cum am mai spus, o instanta de judecata va stabili cine are dreptate in calculul salariului.
Sporul de vechime nu a disparut. In schimb a fost introdus in salariul minim. Codul Muncii prevede clar acordarea sporurilor. Personal sunt de parere ca toti cei care au aceeasi activitate sa primeasca acelasi salariu la care sa le fie adaugat sporul de vechime. Practic acesta sa fie singurul criteriu de diferentiere. La munca egala, retributie egala. Astfel ar fi fost eliminate clasele.