avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - pfa suspendat + CIM ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - pfa suspendat + CIM perioada determinata

Buna ziua,

Momentan incasez venituri pe baza unui contract de munca pe perioada determinata care ar urma sa inceteze peste in luna mai. Eu am si un pfa pentru care am suspendat activitatea in momentul in care am incheiat acest contract de munca. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil stiu ca trebuie sa am venituri 12 luni fara pauza pana in momentul nasterii. In aceste conditii, cat timp am la dispozitie pentru a relua activitatea pe pfs si a realiza venituri astfel incat sa beneficiez de indemnizatie? Daca contractul inceteza pe 10 mai, trebuie sa inregistrez reluarea activitatii pt. pfa pe 11 mai, sau am o perioada de "gratie"? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:49, 14 Aprilie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. In aceste 12 luni sursele de venituri pot fi si intermitente.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca daca reiau activitatea pt. pfa si emit o factura oricand pana la sfarsitul lunii mai sunt acoperita? In cazul in care in lunile urmatoare voi avea o luna in care nu emit factura pe pfa se va considera ca fiind intrerupte veniturile?
1. - In cazul activitatii PFA pot exista si luni in care nu aveti venituri (suu chiar sa aveti venituri pe minus) fara a se pierde dreptul la indemnizatia pentru CCC.
- Simplul fapt ca reluati activitatea este eligibil pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate cic? dorinaluca dorinaluca Buna ziua, As aprecia tare mult un sfat cu privire la situatia pe care o sa incerc sa o descriu succint. Lucrez in strainate (UE, complet legal cu contract ... (vezi toată discuția)
Pfa si angajat,concediu de crestere copil amis_army amis_army Buna seara! Sunt PFA TRADUCATOR din 2009 si din Aprilie 2013 sunt angajata la o firma oarecare. La sfarsitul lunii Martie 2014 urmeaza sa nasc. Ca PFA am avut ... (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor vanne vanne De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)