avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... posibilitate CIC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

posibilitate CIC?

Buna ziua,
As aprecia tare mult un sfat cu privire la situatia pe care o sa incerc sa o descriu succint.
Lucrez in strainate (UE, complet legal cu contract de munca) de la inceputul lunii Septembrie 2014. Contractul meu se va incheia la sfarsitul lunii Iulie, data la care voi si reveni in Romania. Sunt insarcinata in primul trimestru si din pacate sunt cam sigura ca imi va fi putin greu sa gasesc de lucru in situatia asta. Copilul ar trebui sa vina la inceputul lui Ianuarie 2016.
As dori sa stiu daca pt a beneficia de CIC trebuie sa realizez venituri impozabile pe durata fiecarei luni din cele 12 anterioare nasterii copilului sau daca se iau in considerare si situatii partiale de ex 5 luni din cele 12 luni anterioare nasterii?
Cum stiu ca se iau in considerare si perioadele lucrate in strainate: de ce acte as avea nevoie ca sa dovedesc perioada lucrata aici cu toate detaliile fiscale?
Daca perioadele partiale nu se iau in considerare: m-ar ajuta cu ceva deshiderea unui PFA la revenirea in tara (cred ca as putea sa imi deschid unul)? Adica as putea beneficia de CIC daca imi deshid un PFA si combin acea perioada cu lunile lucrate in strainatate, pt a ajunge la perioada de 12 luni anterioare nasterii? ....

Va multumesc mult pt orice sfat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:39, 29 Iunie 2015
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Va ajuta foarte mult daca deveniti PFA, intrucat veniturile realizate se iau in considerare la calcul indemnizatiei pentru CCC.
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni pemergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

- Daca nasterea are loc in ianuarie 2016 cele 12 luni eligibile sunt: februarie 2015 - ianuarie 2016.

- Sunt eligibile si veniturile avute in strainatate (UE) si pentru asta trebuie sa aveti:

"copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004. "
(din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor)

- Pentru mai multe amanunte privind documentele din starinatate va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.


2. Nu trebuie sa aveti intreruperi in cele 12 luni decat cele prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


3. - Ar fi bine sa deschideti cat mai repede o activitate ca PFA (este o activitate independenta) deoarece in acest caz chiar daca nu obtineti venituri sau acestea sunt pe minus perioada este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2010:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pt raspunsul detaliat.
O sa fac tot posibilul sa imi deschid un PFA (activitatea pe care o desfasor imi permite), insa datorita obligativitatii obtinerii aprobarilor de la vecini (locuiesc la bloc), ma indoiesc ca o sa pot sa imi deschid PFA in timp util (si vecinii mei nu locuiesc in permanenta acolo si este cam greu sa ii gasesc). As mai avea o intrebare: daca imi deschid un PFA pe norma de venit este in regula pt a putea beneficia de CCC sau trebuie sa fiu obligatoriu cu venit real? Multumesc pt informatii. Sunteti de un real ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alesssandra13 alesssandra13 Pot beneficia de indemnizatia de crestere copil daca inainte sa raman insarcinata am lucrat 4 luni in Anglia cu contract de munca legal dupa care am revenit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate Raluca92 Raluca92 Buna seara, as vrea, va rog, sa sa ajutati cu un raspuns. Eu sunt in Irlanda din ianuarie 2015 si tot de atunci lucrez cu acte in regula si platesc toate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt. cresterea copilului , cu contract de munca in strainatate JudithD JudithD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti, daca persoanele cu contract de munca in Germania, pot benificia intr-un fel de indemnizatia pentru cresterea copilului in ... (vezi toată discuția)