avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

buna seara.am urmatoarea nelamurire.sunt asistent farmacist,in ultimul an de zile am lucrat la doua farmacii.in luna septembrie 2014 am avut o pauza de 20 de zile intre vechiul loc de munca si noul loc.intre timp,am ramas insarcinata,avand diagnosticul "iminenta de avort",din martie ma aflu in concediu medical.doctorul mi-a recomandat ca,pana la 4 luni sa stau in concediu medical,iar apoi sa intru in concediul de risc maternal.intrebarea e,am dreptul la concediul de risc maternal I indemnizatia aferenta,avand in vedere acea pauza de 20 zile intre cele 2 locuri de munca?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 17 Aprilie 2015
Art. 31 din OUG 158/2005
(1)Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2)Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3)Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4)Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Potrivit OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapteaza conditii de munca fara riscuri pentru sanatatea acesteia sau a fatului.
In situatia in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura aceste conditii, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
[ link extern ]

in speta, aveti dreptul la concediu de risc maternal.
Am lucrat 11 luni la o firma,in septembrie 2014 mi-am depus demisia iar pe 20 octombrie 2014 m-am reangajat la o alta firma.din luna februarie am ramas insarcinata,mi s-a pus diagnosticul de iminenta de avort si am concediu medical.intrebarea mea este daca voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?ptr pauza pe care am avut o in 2014 se mai poate face ceva?unde ma pot interesa?va multumesc!
Care este data prezumata a nasterii?
1. - Daca veti naste in noiembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt decembrie 2014 - noiembrie 2015.
- In aceste luni trebuie sa aveti venituri din salarii sau din concedii medicale, concediu de risc maternal, concediu de maternitate.

2. Asadar lunile septembrie si octombrie 2014 nu sunt relevante si nu intra in discutie in situatia dvs.
10.11.2015data nasterii

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am si eu o intrebare in ultimele 12 luni am 6 luni ... Oana ig Oana ig Buna ziua,am si eu o intrebare in ultimele 12 luni am 6 luni lucrate.am făcut o pauza de 1 luna....m am angajat si am ramas insarcinata cate luni de lucru ar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii! de 7 luni ... Luana05 Luana05 Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii! De 7 luni sunt in concediu fara plata, toata perioada ( 7 luni) am fost coasigurata sotului si studenta ... (vezi toată discuția)
Sarcina - concediu risc maternal; cine plateste? groza.roxana groza.roxana buna ziua.am si eu o nelamurire,daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.sunt insarcinata in sapt8 si probabil voi intra in concediu de risc ... (vezi toată discuția)