avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PFA pe linie de SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PFA pe linie de SSM

Buna ziua.

In vederea infiintarii unui PFA pentru prestarea serviciului extern de prevenire si protectie am o nelamurire in ce priveste demonstrarea vechimii de 5 ani in domeniu SSM.
De 5 luni sunt angajat cu CIM <Inspector SSM> si decizie de <Lucrator desemnat SSM> in cadrul SIPP, norma intreaga.
Anterior am lucrat 4 ani la o firma cu CIM <Inginer mecanic> si cu decizie de <Lucrator desemnat SSM>.
Mai pe scurt acum scrie pe CIM ocupatia, anterior exista o Decizie in materie de SSM.
Pot cumula cele 5 luni cu cei 4 ani, urmand sa completez cu activitatea mea actuala pana la implinirea celor 5 ani ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:54, 17 Aprilie 2015
Va trebui sa obtineti de la vechiul loc de munca o copie a deciziei prin care ati fost numit lucrator desemnat si din care sa rezulte ca de la numire si pana la demisie ati prestat activitati in domeniul ssm, iar daca nu reiese sfarsitul perioadei, langa copia deciziei sa atasati o adeverinta de la vechiul loc de munca pentru a demonstra ca pana la demisie ati activat ca lucrator desemnat.
Cand veti cumula vechimea necesara de 5 ani, adica peste 7-8 luni veti depune dosarul cu actele si copiile necesare pentru abilitare.
Pana la intrunirea comisiei de abilitare se vor verifica datele din documente.
Am urmarit zeci de raspunsuri pe diverse forumuri, dar dumneavoastra m-ati lamurit cu adevarat.
Exista totusi opinii cum ca vechimea este valabila numai daca scrie pe CIM <Inspector SSM> sau <Lucrator desemnat> si nu s-ar lua in calcul doar Deciziile.
Altii spun ca pe CIM poate fi orice denumire, dar in fisa postului sa fi existat si sa existe in continuare atributii clare pe linie de SSM.
Raspunsul dumneavoastra prezinta situatia intr-o lumina extrem de favorabila.

Multumesc.
Trebuie sa indepliniti conditiile mentionate in HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art. 37 si art.50 pentru a putea primi autorizarea de la ITM, fara de care nu puteti deschide firma (PFA, II, SRL, etc.) in domeniul ssm.
Pentru vechimea de 5 ani ca lucrator in domeniul ssm se aplica prevederile
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Aliniatul 2 se refera la CIM cu norma intreaga pentru lucratorul desemnat ssm. In conditiile in care dvs. ati avut incheiat CIM ca inginer mecanic si ati prestat aceasta activitate zilnic, iar decizia de lucrator desemnat ssm ati primit-o mai mult de forma pentru ca trebuia repartizata aceasta activitate cuiva (nu aveati cum presta 2 activitati diferite, in acelasi timp, 8 ore/ zi) nu indepliniti conditia de vechime.
Adeverinta pe care o primiti de la firma trebuie sa mentioneze expres CIM incheiat ca lucrator ssm (fapt care poate fi verificat de catre ITM in carnetele de munca si/ sau REVISAL) pentru a fi luata in considerare vechimea.
Este dreptul dvs. sa incercati si sa depuneti actele la ITM.
Articolul 20 - din Norme
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Decizia scrisa ajunge la Serv. Resurse Umane unde modifica fisa postului, urmeaza procedurile de acceptare a modificarii si la urma actul aditional la CIM (care pentru atributii sulpimentare ar trebui sa prevada si un salar marit :-) ). Daca angajatorul nu prezinta in 15 zile de la modificarea fisei postului sau salariatul nu semneaza (nu accepta noile conditii de munca si salarizare) actul aditional la CIM, cade toata actiunea de desemnare.

In COR nu exista ocupatia de "lucrator desemnat" prin urmare nu se poate trece in CIM si nici nu trebuie sa figureze deoarece desemnarea, emiterea deciziei, se realizeaza dupa incheierea CIM si are ca efect suplimentarea activitatilor desfasurate. Cunosc un caz in care persoana care a cerut abilitarea a avut printre activitatile inscrise in fisa postului efectuarea instructajului periodic pentru subordonati, activitate desfasurata mai bine de 22 de ani, dar nu s-a luat in considerare deoarece nu a avut decizia de desemnare si nici nu s-au specificat alte activitati de prevenire si protectie.

Inspectorul in domeniul securitatii si sanatatii in munca isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor interne/ externe de prevenire si protectie sau ca lucrator/ angajator care se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din orice organizatie, precum si in alte conditii stabilite de reglementarile legale.
Inspectorul in domeniul securitatii si sanatatii in munca este inferior Inspectorului de Specialitate Protectia Muncii, necesitand doar studii postliceale. (preluat de pe situl Rubinian)


Dv. fiind inginer mecanic, ati fi fost defavorizat la stabilirea nivelului de salarizare daca ati fi fost angajat ca inspector in domeniul ssm, probabil firma unde ati lucrat nu a avut serviciu intern de prevenire si protectie si nici nu ati fi desfasurat activitati din domeniul ingineriei deoarece inspectorul din cadrul SIPP poate desfasura doar activitati de prevenire sau unele complementare din domeniul SU sau protectiei mediului.

Copiile fiselor de post, de la ambele locuri de munca, care sa contina in corp sau in anexe activitatile desfasurate in domeniul SSM , impreuna cu adeverinta care confirma si sfarsitul perioadei v-ar fi tot de ajutor.


@ytrewq mentionati: "..... Inspectorul in domeniul securitatii si sanatatii in munca isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor interne/ externe de prevenire si protectie sau ca lucrator/ angajator care se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din orice organizatie, precum si in alte conditii stabilite de reglementarile legale.
Inspectorul in domeniul securitatii si sanatatii in munca este inferior Inspectorului de Specialitate Protectia Muncii, necesitand doar studii postliceale. (preluat de pe situl Rubinian) .... ''
Incercati cumva sa traduceti legea ? De cand site-ul Rubinian tine loc de lege ?
In domeniul ssm legea se respecta intocmai, nu se traduce si nici nu se interpreteaza. In ce lege este reglementata relatia de inferioritate de care amintiti ?
Ce intelegeti dvs. prin CIM cu norma intreaga pentru lucratorul ssm ?
De unde ati mai scos ideea ca un lucrator ssm este defavorizat la salariu fata de un inginer mecanic ?
Cred ca experienta dvs. in domeniul ssm este destul de limitata (nu am gasit nimic in profilul dvs. care sa imi schimbe prima impresie) si doar dandu-va cu parerea nu ajutati cu nimic utilizatorul.
Nu incercati sa-mi raspundeti, nu vreau sa port cu dvs. discutii in contradictoriu. Daca aveti ceva de comentat, bazat insa pe lege, va invit sa continuati.
Imi scapa motivul pentru care ati rescris acelasi art.20 din Normele metodologice. Nu cred sa fi sarit vreo litera cand l-am copiat din pdf.

Alte discuții în legătură

Serviciul intern de prevenire si protectie Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, lucrez in cadrul unei societati care are in total aproximativ 400 de angajati impartiti pe mai multe puncte de lucru (mai multe judete). In ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat Daniela ȘULEA Daniela ȘULEA Bună ziua, As dori sa stiu daca sunt angajată pe functia de responsabil de mediu, pot avea in fisa postului consemnat ca activitati suplimentare și ssm? ... (vezi toată discuția)
Inspector ssm si psi Olga68 Olga68 De ce nu sunt retribuite in plus persoanele desemnate cu activitatea de SSM si PSI ? (vezi toată discuția)