avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... LUCRATOR DESEMNAT
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

LUCRATOR DESEMNAT

Bună ziua,
As dori sa stiu daca sunt angajată pe functia de responsabil de mediu, pot avea in fisa postului consemnat ca activitati suplimentare și ssm? sau ca sa fiu lucrator desemnat in companie, trebuie să am functia de INSPECTOR SSM + ACTIVITATI SUPLIMENTARE DE MEDIU?
Sau, există in COR o functie care sa le acopere pe ambele, legal?
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
Daniela ȘULEA, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:55, 31 Octombrie 2023
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 8 (2) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.
(6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de
munca cu norma intreaga
.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are
capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49
-art. 49 1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului
mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut
la alin. (1) lit. b)
In COR nu exista o functie care sa acopere ambele profesii/activitati.
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Inteleg că imi pot pastra functia de responsabil de mediu dar pot adauga in fisa postului si cateva responsabilitati pe SSM.
REZUMAT:
- Companie cu peste 150 de angajati
- serviciu extern SSM
- CSSM
Trebuie să existe lucrator desemnat in companie? chiar dacă nu avem departament special SSM, ci doar eu care tin legătura cu serviciul extern, fiind responsabil de mediu?

Puteti pastra functia de responsabil de mediu fara a avea si atributii pe linie de ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 18 (1) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
(2) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in
anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa
apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu
personalul propriu.
Cititi cu atentie art. de mai sus si aratati-l si angajatorului care are obligatia sa se conformeze. Vedeti si art.20 al.(2)
Avem serviciu extern, insa ei insista ca trebuie sa existe un lucrator desemnat in companie, care sa se ocupe de anumite lucruri indeaproape. Eu sunt cea care tine legătura cu ei, am si cursul de 80 de ore de specialist ssm, si serviciul extern spune că trebuie să-mi schimb functia, in Inspector SSM, ca sa fiu lucrator desemnat.
Ceea ce nu inteleg (si ei tot insista) este de ce nu-mi pot pastra functia de responsabil de mediu, si doar sa adaug in fisa postului cateva responsabilitati de ssm?
Ca sa fiti lucrator in domeniul ssm trebuie sa respectati prevederile legale. Cititi cu atentie mesajele mele anterioare. Studiati cu atentie si actele normative in vigoare privind ssm.

Alte discuții în legătură

Dacă o societate are minim 50 de salariați și serviciul de ... Sabon Sabon Dacă o societate are minim 50 de salariați și serviciul de SSM externalizat, este obligat să aibă totuși un angajat încadrat pe funcția din COR de ... (vezi toată discuția)
Departament ssm externalizat, intrebari denisa_21 denisa_21 Buna ziua, Am cateva nelamuriri cu privire la legislatia SSM, va rog mult sa ma ajutati. Saptamana trecuta am semnat un contract de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca avem serviciu externalizat de ssm si psi (contractat ... hr.adswizz hr.adswizz Buna ziua! Daca avem serviciu externalizat de SSM si PSI (contractat cu o firma specializata) angajatul care se ocupa intern de aceasta parte de SSM este ... (vezi toată discuția)