Buna ziua!
Nu este obligatoriu dar, daca faceti asta, puteti renunta le serviciul extern SSM.
Lucratorul desemnat v-a trebui sa faca numai treaba ce tine de SSM in cadrul firmei dvs. si, cel mult, activitatea de Prevenire si Singere incendiu, PSI, si Protectia mediului, asta daca are calificare in domeniile respective.
Daca nu, v-a treui sa-l platiti doar pentru activitatea de SSM si trimite sa urmeze cursurile necesare pentru activitalile celelalte.
ART. 17 din H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
(1) În cazul întreprinderilor care au între 10 şi 49 de lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a) - c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Lucratorul desemnat este de regula lucrator cu studii medii/ nivel mediu si se incadreaza in prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Lucratorul desemnat poate desfasura activitate numai in domeniul ssm si numai in conditiile:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie nu poate avea capacitatea tehnica si pregatirea corespunzatoare pentru a efectua toate activitatile prevazute la art.15. SEPP si SIPP pot desfasura toate activitatile mentionate la art.15
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm nu poate efectua legal, activitati din alte domenii de activitate (precum psi-su, mediu, etc.).
Ssm si psi
dmanisor
Buna ziua,
In cazul unui SRL care are 12 angajati si are activitate tehnica, care sunt variantele de rezolvare a activitatilor de SSM si PSI daca ... (vezi toată discuția)