avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea pentru concediul de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea pentru concediul de crestere a copilului

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de concediul de crestere a copilului. Am o fetita nascuta pe 22.05.2013. Dupa ce am beneficiat de concediul de maternitate de 40 zile dupa nasterea fetitei, sotul meu a intrat in concediu de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani. Eu in prezent lucrez (m-am angajat din iunie 2014). Intrebarea mea este daca eu trebuie sa intru neaparat in ccc o luna (asa cum am inteles eu ca prevede legea) si daca sotul meu trebuie sa se intoarca la munca cu o luna inainte de implinirea varstei de 2 ani a fiicei noastre. Sotului meu, atunci cand a depus dosarul pentru CCC la unitatea unde lucreaza (este cadru militar), dupa cele 40 de zile de la nasterea copilului, i s-a spus de la unitate, ca trebuie sa se intoarca la munca cu o zi, doua, inainte de a implinii fetita 2 ani.
Va multumesc pentru intelegere.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:08, 16 Aprilie 2015
1. Este vorba de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. - Daca tatal copilului a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani atunci indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Cu ziua urmatoare inceteaza plata indemnziatiei pentru CCC iar tatal trebuie sa-si reia activitatea.

3. - Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci se reduce CCC al tatei cu o luna de zile (luna rezervata mamei copilului).
- Adica se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni.
- In aceasta luna tatal copilului poate relua activitatea sau poate solicita concediu fara plata.

4. Daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci indemnizatia pentru CCC luata de tata copilului inceteaza cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.

5. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) mama sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
Multumesc frumos pentru raspuns. Inca o intrebare mai am. Daca eu am avut intrerupere 3 saptamani la contractul de munca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, (deoarece mi-am schimbat locul de munca si pana la urmatoarea angajare au trecut 3 saptamani) se considera ca nu am indeplinit conditiile pentru acordarea CCC si deci nu beneficiez de acea luna de CCC? In acest caz pot sta linistita si tatal sa beneficieze in continuare de CCC pana copilul implineste varsta de 2 ani?
Multumesc frumos de intelegere.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...


2. Asadar cele 3 saptamani de intrerupere nu va afecteaza conditiile de a beneficia de CCC daca va incadrati in prevederile legale de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul crestere copil sinziasofiei sinziasofiei Buna ziua. Sunt in concediu crestere copil pentru un an de zile. Tatal trebuie sa stea si el o luna, dar inainte de a se nasta copilul a stat o luna in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 sotul meu a avut contract de munca in Italia pana in data de astazi 01/10!2013.A gasit un contract de munca cu data de maine in Romania dar ni sa spus ca ... (vezi toată discuția)
Concediu de o luna luat de tata penesmaria penesmaria Buna ziua! Pe 14 august copilul implineste 2 ani. Mama este in concediu crestere copil, iar tatal vrea sa stea o luna acasa. Mama trebuie sa se intoarca la ... (vezi toată discuția)