avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in instanta

Am si eu o intrebare legata de costurile procedurilor de rezolvare a unor probleme de succesiune in instanta, daca asa se numeste.. Este vorba de doi frati carora le-au murit ambii parinti, dar care nu se inteleg pentru a semna actul de succesiune, mai bine zis unul dintre frati nu vrea sa auda macar de asa ceva, pentru ca nu doreste sa imparta nimic cu celalalt frate si este imposibil sa fie convins in mod normal sa participe la succesiune. Singura posibilitate ar fi rezolvarea in instanta a acestei probleme. Intrebarea mea este la ce costuri se ridica si ce onorarii se platesc,, desigur aproximativ, cam ce buget ar fi necesar pentru a demara un astfel de proces... De asemenea as dori un avocat in Bucuresti cu experienta in acest tip de problme.. Va mutumesc foarte mult pentru raspuns. Imi puteti spune cred o suma aproximativa ... desi acest lucru se discuta cu avocatul, stiu... la cabinet, dar trebuie sa existe niste repere... si o recomandare, eventual cateva nume de avocati cu experienta in acest domeniu. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Mihai Tomescu , Avocat 14:22, 25 Iunie 2009
Taxa de timbru este de 19 lei . Separat de aceasta taxa , daca partile contesta bunurile de impartit , valoarea acestora sau drepturile or marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de partaj, etc.., taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata.
In ceea ce priveste onorariul avocatial, nu stiu limitele minime si maxime practicate de colegii mei... Pentru aceste aspecte, trebuie discutat direct cu avocatul pe care il veti angaja.
Dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indiviziune pe cale judiciara comporta costuri mult mai reduse decat cea efectuata in fata notarului public , care , intr-adevar, v-ar avantaja , din punctul de vedere al duratei .Daca erezii consimt in vederea impartelii , aceasta poate fi mentionata intr-o tranzactie , incheiata in forma scrisa , de care instanta va lua act , si o va preciza in insusi dispozitivul hotararii judecatoresti.Succes.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dar o durata maxima sau minima pentru rezolvarea aceasta exista?
:"> ca de pret nu imi imaginez... Multumesc foarte mult.
buna ziua .
din punctul de vedere al duratei unui astfel de proces, nimeni nu poate sa estimeze .
depinde de la caz la caz si de complexitatea fiecarui caz in parte .
daca va intelegeati cu fratele dvs . , puteati merge la notar in vederea dezbaterii succeiunii . se rezolva f repede , dar costurile sunt putin mai mari .

in instanta se poate depune o cerere privind partajul succesoral , in cazul in care erezii nu cad de comun acord cu privire la masa succesorala .
in principiu taxa de timbru este de 19 ron , la care se adauga si timbrul judiciar de 0, 30 lei. aceasta taxa o suporta reclamantul
insa , daca paratul contesta valoarea bunurilor taxa de timbru va fi majorata .
aveti nevoie de certificatele de mostenitori, buletine. certificatul de deces, actele de proprietate ale bunurilor ce fac obiectul masei succesorale , si anexa 24 de la primarie .
Buna ziua la toata lumea!
Am depus si noi, de fapt mama cererea in instanta pentru iesire din indiviziune - partaj judiciar, in urma decesului tatalui meu. a platit taxa de timbru de 19 ron + timbrul judiciar de 0.30 ron. A trebuit sa scrie si valoarea imobilelor care fac parte din masa succesorala. Dar este o valoare data de noi, instanta o va lua in considerare pe aceasta? Ni s-a dat primul termen in septembrie. Intrebarile mele sunt:
- La primul termen putem declara ca ne intelegem asupra impartelii bunurilor si facem tranzactia? Sa mergem deja cu tranzactia scrisa? Sau sa asteptam sa mai treaca un termen?
- Masa succesorala in cazul nostru se compune din 1/2 din bunuri, restul de 1/2 il are mama (sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei), nu?
- Cum sa scriem tranzactia? Exista modele ca sa ma inspir? Sincera sa fiu n-as mai angaja un avocat, din vesnica lipsa de bani....
- Bunurile ni le alegem noi, instanta poate ridica vreo problema referitor la alegerea bunurilor?
Va multumesc!
PS. Trebuie si anexa 24 de la primarie? Cand a depus dosarul, nu i-au cerut-o.

Alte discuții în legătură

Costuri actiune in justitie pt partaj succesoral flori9 flori9 As dori sa stiu cam cat ar costa o actiune in justitie pt partajul succesoral si cine trebuie sa suporte cheltuielile in cazul in care sunt doar doua persoane ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Costuri partaj judiciar aneste aneste Buna ziua, ma intereseaza sa aflu care sunt costurile asociate procesului de iesire din indiviziune. Cautand pe forum si pe Internet am gasit ... (vezi toată discuția)