avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de concediu de maternitatate (pre si post ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de concediu de maternitatate (pre si post natal) si de CCC daca CIM inceteaza cu 3 luni inainte de nastere?

Buna ziua,
Sunt insarcinata in aproape 3 luni acum cu gemeni. Daca ajung cu sarcina la termen, as naste undeva pe la finalul lunii octombrie, cel tarziu inceputul lunii noiembrie.
Am un CIM pe perioada determinata cuprinsa intre lunile aprilie 2014 - iulie 2015.
Mai am si un PFA in paralel, dar nu platesc contributia la FNUASS.
Intrebarile sunt legate de concediile de maternitate si de crestere copil:
Eu intentionez sa imi iau concediu de crestere copil pe perioada de 1 an.
1. Mi se va acorda concediul de crestere copil daca a incetat contractul in luna iulie si eu nasc in octombrie-noiembrie, facandu-se media veniturilor din ultimele 12 luni anterioare lunii in care voi naste?
2. Mai pot beneficia de concediu de maternitate (pre si post natal) in aceasta situatie (am citit ca esti considerat inca persoana asigurata daca nu a fost incheiat CIMul din initiativa angajatei) ?
Si daca da, unde trebuie sa duc Certificatele de concediu medical? La Casa de Sanatate unde a cotizat firma la care am avut contractul?

Sau, daca ma puteti ajuta cu o alta varianta pe care o pot pune in practica, mi-ar fi de deosebit ajutor.

Va multumesc si astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:16, 17 Aprilie 2015
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - Dvs. puteti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de incetarea CIM.
- In aceasta situatia puteti depune certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati iar dupa terminarea concediului de maternitate puteti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

3. - Mai aveti si posibilitatea sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca veti fi in concediu de maternitate).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am, insa, o intrebare: nu sunt obligata sa iau 42 de zile dupa nastere?
1. Ba da, trebuie ca postnatalul sa fie de minimum 42 de zile.

2. Dar daca se va intampla sa fie mai putin de 42 de zile nu este nici o problema, oricum de CCC nu veti putea beneficia decat incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Angel06 Angel06 Buna seara. Sunt angajata cu contract de munca pana in data de 15 iulie,urmand ca apoi sa mi se prelungeasca contractul cu inca 3 luni pana in data de 15 ... (vezi toată discuția)