avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare zile libere platite pt evenimente familiale ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare zile libere platite pt evenimente familiale deosebite

Buna ziua !
Numarul de zile acordate pt. evenimente familiale deosebite - se regasea in CCM la nivel national; acum el nu mai exista.
Este stipulat in actualul cod al muncii un nr. de zile ce trebuie acordate ?
Sau exista doar obligatia de a preciza asta in Regulamentul Intern sau in CCM pe unitate ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 17 Aprilie 2015
Din Codul muncii:

Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

In Regulamentul Intern/ ccm la drepturile salariatilor se pot prevedea numarul zilelor libere platite in cazul unor evenimente deosebite familiale.
Adevarat a inviat!
Tocmai asta imi este neclar:care "lege"?
Legea la acre se refera Codul Muncii este aplicabila numai sectorului bugetar, si anume : HG nr.250/1992 pentru personalul contractual si OG nr.6/2007 pentru functionarii publici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere ... Herbert Amagdalinei Herbert Amagdalinei Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere cand cineva se căsătorește... pot sa imi iau liber acele 5 zile exact la data căsătoriei ... (vezi toată discuția)
Regulament intern - modificare oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Directorul institutiei noastre doreste o actualizare a Regulamentului intern, Cu aceasta ocazie, salariatii doresc ca: - in Regulamentul ... (vezi toată discuția)
Cate zile am dreptul pt casatorie Valyciuturoianu Valyciuturoianu Cate zile libere am dreptul pt căsătorie care o am luna aceasta (vezi toată discuția)